fbpx
Начало » България » Социалният министър и коронавирусът: Мислело се за защитени детски градини и училища, но засега се оправяйте сами

Социалният министър и коронавирусът: Мислело се за защитени детски градини и училища, но засега се оправяйте сами

  • bobi
  • 20 мар. 2020
  •  Коментарите са изключени за Социалният министър и коронавирусът: Мислело се за защитени детски градини и училища, но засега се оправяйте сами

Защитени детски градини и училища – това е една от обсъжданите идеи от страна на държавата как да се помага на най-нуждаещите се родители във времето на криза с коронавируса. Това каза социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

От думите ѝ стана ясно, че идеята обаче още не е приоритет. Според нея, на този етап било най-добре самотни родители и родители с ангажираща работа да търсят помощ от близки, роднини и приятели, които да гледат децата им.

„Всеки случай е много индивидуален. Те биха могли да ползват неплатен отпуск. Даваме възможности за използване на детски кътове, но към момента сме спрели услугата. Обсъждали сме идеята да се открият защитени детски градини и училища. На този етап най-доброто решение е да търсят помощ от близки“, обясни социалният министър.

Сачева увери и, че „за първия месец на кризата имаме всичко налично“. Имало и различни сценарии за действия, щяло в краен случай да се търсят и доброволци, ако се налага хора да стоят под по-плътна карантина вкъщи и им трябват продукти от първа необходимост. „Ако в даден момент, имаме нужда от още хора, ще обявим публично телефон, на който да се свържат с нас. На този етап всеки, който иска да бъде полезен, може да помогне на свой възрастен съсед“, заяви министърът на труда и социалната политика.

„В момента фонд „Безработица“ има достатъчно ресурси. Ще има и специално постановление на МС, в което ще можем да видим критериите за фирмите, които могат да кандидатстват. В закона няма да бъде написано, че работодателят ни може да ни изпрати в принудителен платен отпуск. Нашата цел е да запазим работните места. Затова пускаме и схемата за заплащане на работната заплата в размер на 60 към 40″, каза още Сачева.

„Бременните жени са най-уязвими. Независимо от карантината, те трябва да ходят на прегледи“, заключи Сачева.

Източник: https://www.actualno.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top