fbpx
Начало » България » София се справи най-добре и е отличник в малките матури

София се справи най-добре и е отличник в малките матури

  • bobi
  • 02 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за София се справи най-добре и е отличник в малките матури

За пореден път София се справи отлично на малките матури, обяви в Сутрешния блок на БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град.

„София носи палмата на първенството както по Български език и литература, така и по Математика. Ако трябва да направим препратка към миналата година – няма спад нито в единия предмет, нито при другия. Напротив имаме ръст и в сравнение със средните резултати в страната, защото София има почти 13 точки над средния резултат“, пресметна тя.

По БЕЛ София е следвана от Смолян и Варна, а по Математика столицата е следвана от Варна и Смолян.

Кастрева отчете, че и в двата случая, при най-добрите училища в страната, по три са от София.

„Всъщност зад всеки ученик, стоят двама възрастни – родителят и учителят. Моята благодарност е не само за прекрасните ученици в София, но за отговорните, ангажирани с мисията образование родители, а и естествено това не може да се случи без учителите и блестящата организация на директорите за провеждането на изпитите“, посочи тя.

Ваня Кастрева обяви, че не само елитните и частните училища са пример за качествено образование, защото 145-то ОУ е квартално за „Младост“, но децата там са се справили прекрасно.

По думите й сега на ход са родителите, които заедно с децата би трябвало да са се ориентирали към подаването на заявленията за кандидатстване в по-горен етап.

„От 3-ти до 7-ми юли включително това може да се случи онлайн, през индивидуалния профил на всеки ученик. Важно е изборът да бъде информиран и ориентиран към интересите на детето. Няма ограничения в броя на желанията. Важно е да говорим с децата и да ги убедим, че тези, които нямат максимални резултати на изпитите, не означава провал. Това е едно състезание, а в него винаги има първо, второ и трето място“, настоя шефката на РУО София.

Според Ваня Кастрева българското образование е подготвено за всякакви варианти за кризата с коронавируса.

„Но всички мечтаем в първия учебен ден, през есента, стартирането на учебната година да бъде лице в лице“, заключи тя.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top