fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет ще проверява за плагиатство Петър Илиев

Софийският университет ще проверява за плагиатство Петър Илиев

  • bobi
  • 12 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет ще проверява за плагиатство Петър Илиев

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще проверява за плагиатство Петър Илиев. Това потвърдиха от пресцентъра на Софийския университет.

Сигналите за плагиатство са три и ще бъдат разгледани от Етичната комисия на университета. До 14 дни се очаква и крайното решение.

Преди дни Петър Илиев отрече да е плагиатствал от научните трудове на колегата си от Юридическия факултет доц. Наталия Киселова. Той обясни, че случаят със съвпаденията на пасажи в книгата му с публикуван по-рано неин труд е от преди шест години, но досега по него се е мълчало. Илиев видя целенасочена атака в действията срещу него и сметна за умишлено поставянето на въпроса точно около времето, в което президентът трябваше да връчи мандата за съставяне на правителство на „Има такъв народ“.

Доц. Наталия Киселова пък коментира, че самата тя е имала намерение да подаде сигнал за плагиатство срещу Петър Илиев преди време, но не го е направила, освен пред Софийски университет и катедрата през 2015 г.

Тя поясни, че е имало два начина, по които казусът да бъде разрешен – да води съдебен процес по реда на Наказателния кодекс, в който случай би могла да получи малко парично обезщетение, или по Закона за авторското право. Киселова обясни, че желанието ѝ е било въпросът да се разреши вътре в катедрата, но след като съмненията за плагиатство придобиха публичност, е счела, че е длъжна да изкаже и своята позиция.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top