fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет ще прави високопроизводителен изчислителен център за милиони

Софийският университет ще прави високопроизводителен изчислителен център за милиони

  • bobi
  • 15 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет ще прави високопроизводителен изчислителен център за милиони
„Галчев Инженеринг“ ЕООД е избрана да проектира и построи сграда със специализиран високопроизводителен изчислителен център по проект „Големи данни в полза на интелигентно общество – GATE“. Проектът е на Софийския университет „Климент Охридски“, а договорът е на стойност 6 млн. лв. с ДДС.
Неин подизпълнител, отговарящ за проектирането и авторския надзор на стойност 198 000 лв. с ДДС, ще е фирмата „Вамос“ ООД. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.Новата сграда ще се построи на юг от Факултета по математика и информатика, на изток от Физическия факултет и на север от бъдещия „Център за компетентност в направление води и отпадъци“.
Предвидено е тя да се състои от четири надземни етажи и подземен (сутерен). Ще е с квадратна форма и с височина от 19 метра в най-високата си част. Изпълнителят ще трябва да гарантира носимоспособността и експлоатационната пригодност на сградата за срок не по-малък от 50 години.Целта на проекта GATE е да развива научноизследователски капацитет и иновативен потенциал и да формира ново поколение млади учени, способни да прилагат науката в полза на обществото. GATE създава екосистема от заинтересовани страни, като насърчава ефективното сътрудничество между правителството, индустрията, академията и обществените организации във високо технологични области.
Научните изследвания в GATE включват четири основни върхови технологични направления с фокус върху изкуствения интелект и интелигентните модели за взeмане на решения, основани на данни – визуализиране на данни, анализ на данни и управление на данни, както и инженеринг на системи, базирани на големи данни. Научните изследвания и иновациите в GATE са фокусирани в четири стратегически направления – Бъдещи градове, Интелигентно правителство, Умна индустрия и Цифрово здравеопазване.

Те ще бъдат подпомагани от три лаборатории – за моделиране на процесите в градска среда (City Living Lab), за интердисциплинарно сътрудничество с индустрията (Digital Twin Lab) и за виртуална реалност и визуализация на големи данни (Open Visualization Lab).GATE е съвместна инициатива между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, и две престижни институции от Швеция – Chalmers University of Technology и Chalmers Industrial Technology.

Те са водещи организации в стратегически инициативи като „AI Sweden“, „AI Research Centre“, „AI Innovation of Sweden“ и „Digital Twin Cities Center“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top