fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет е сред най-добрите в света

Софийският университет е сред най-добрите в света

  • bobi
  • 10 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет е сред най-добрите в света

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 741-750 място в оповестената на 27 юни 2023 г. световна класация за 2024 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г. 

За участие тази година са кандидатствали 2963 университета, от които до класиране са допуснати 1503, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Софийският университет е единственият български университет, който намира място в тази класация, и е сред първите 50% от класираните 1503 най-добри университети в света, в първите 25% от участващите университети и в първите 2% от всички университети.

Университетите се оценяват на базата на девет критерия: академична репутация, брой цитирания на факултет, репутация сред работодателите, професионална реализация на завършилите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой чуждестранни студенти, брой чуждестранни преподаватели, участие на институцията в международни изследователски мрежи, устойчивост.

Според класацията най-висок е успехът на Софийския университет в показателите: съотношение на студенти/преподаватели и професионална реализация на завършилите.

За дванадесета поредна година начело на престижната класация е Масачузетският технологичен институт, САЩ. Университетът в Кембридж запазва второто си място, а университетът в Оксфорд се изкачва до трета позиция. Следват университетът Харвард и университетът Станфорд в САЩ, Импириъл колидж в Лондон, Великобритания, Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, Швейцария, Националният университет на Сингапур, Юнивърсити колидж в Лондон и университът на Калифорния, Бъркли в САЩ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top