fbpx
Начало » България » Нови промени за прием в първи клас и детските градини

Нови промени за прием в първи клас и детските градини

  • bobi
  • 23 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Нови промени за прием в първи клас и детските градини

Основният критерии за прием в първи клас в общинските училища да бъде адрес, който не е променян от най-малко три години и е в района на съответното учебно заведение. Това предвиждат промени, които днес предстои да бъдат гласувани от Столичния общинския съвет.

За прием в първи клас се въвеждат 4 основни групи на класиране. Най-голям шанс ще имат децата с постоянен или настоящ адрес, в района на училището. Във втората попадат децата, които са на адреса от 1 до 3 години. Третата група е за тези, чийто адрес е променен преди година.

В случай че в някоя от групите има повече деца, отколкото места, от общината предлагат и допълнителни социални критерии. Най-много точки – 16, носят батко или кака в същото училище. Кръгли сираци ще получават допълнителни 7 точки, деца с над 50% трайни увреждания – 5 точки, а тези, които са завършили подготвителна група в същото училище – по 3 точки.

Близнаците пък ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.

Около 1000 свободни места за първи клас ще останат в София, броят на децата от набор 2011 е по-малък от бройките в паралелките.

Децата с хронични заболявания вече ще кандидатстват за място в детските заведения, а няма да се приемат по преценка на директорите, както досега. Те ще се състезават в системата на ИСОДЗ, като участват в паралелно трето класиране за до 5 места в група.

По една точка ще получават и хлапетата, посещавали до този момент частна, а не общинска ясла.

Подобно на миналата година се запазват трите точки за постоянен адрес на родителите и две точки за настоящ адрес. Постоянен или настоящ адрес в административния район на заведението ще дава още една точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител или такъв, който е студент. С една точка ще са и малчуганите, които са посещавали ясла или почасова подготовка в същото заведение.

Запазват се и точките при социалните критерии – 6 за деца с двама починали родители, 3 за тези с един родител, 3 за деца от многодетни семейства, една за деца, които имат брат или сестра в същото детско заведение.

Целта на промените е да се ограничи приемът „по втория начин“. Намалява се и броят на групите в детските заведения – в една група вече ще има място за пет деца с хронични заболявания, а не както е досега – до 10.

Максималният допустим брой на деца в група е 25 за детска градина, 18 за яслена група и 25 за подготвителна група в училищата.

Източник: https://sofia.topnovini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top