fbpx
Начало » България » Снежка Симеонова: Психологията е 90% от успеха на сделката

Снежка Симеонова: Психологията е 90% от успеха на сделката

  • bobi
  • 30 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Снежка Симеонова: Психологията е 90% от успеха на сделката

Снежка Симеонова е била продуцент в български телевизии, както и ПР на медии и политически формации. 18 години работи в компании в САЩ. През 2017-та година сменя попрището и започва работа като брокер. От началото на 2019-та година отваря собствена фирма за недвижими имоти „КИЕС“.

Здравейте, брокерът е често срещана професия, но малко хора са истински

професионалисти. Какви качества трябва да притежава успешния брокер?

Милиони малки частици са качествата, които създават брокерът професионалист. Най-важните са познанията  в многото сфери, които обобщава тази професия – архитектура, дизайн, инженерство,  счетоводство и инвестиционни възможности, юридически познания, анализ на елементите, формиращи пазара на недвижимите имоти, което пък е свързано със световната икономика и политика и още и още…

Друга нужна група умения са свързани с всички възможни начини на комуникация – електронна и на живо, писмена и вербална.

Но най-важната сплав в този образ е комбинацията от лични черти, с които се раждаме и развиваме по пътя си през живота  – интелект и култура.

Брокерът е както консултант, така и медиатор в сделките с недвижими имоти. Това изисква множество и артистични качества.

До каква степен брокерът трябва да бъде и психолог?

Психологията е 90% от успеха на сделката. Най-важно е умението на брокера да чува клиента,  да проявява творчество, да има упоритост и много търпение, за да намери отговор на това, което Клиентът иска. Искам да кажа – добър слух. Е, и мисъл де.

Това важи и в случаите, когато клиентите не са готови за покупка и правят само своето проучване. Тогава с психология брокерът може да си спести много време и усилия, ако знае кога да спре да работи с един човек, да му даде време да узрее.

Нужно е консултантът да знае кога и къде да каже да и не. Да умее да уважава труда си и да изисква това и от клиентите. Да не се оставя да бъде използван и изхвърлен, защото законодателството ни е последното нещо, до което всички ние искаме да опрем.

Постижение е, ако освен уважение с клиента, успеем да постигнем и елегантни приятелски отношения. Затова не на последно място добавям чувството за хумор. То винаги помага във всякакви ситуации. Както на входа, така и на изхода.

Един правилен подход към клиента гарантира половината сделка. Има ли точни

стъпки за един „добър подход“?

Сделките с недвижими имоти касаят големи средства, често това са спестяванията на човек за цял живот. Нормално е хората да са напрегнати, дори мнителни. Трябват много разбиране и такт, за да е спокоен купувачът в тази важна за него ситуация. Сигурност е това, което Клиентът търси и добрият брокер предоставя.

Добрият подход е да се спазва чувството за мярка и да има мярка за чувство. Професионалистът помни, че разумът води, а чувствата помагат.

Брокерът често лавира между „продавач“ и „купувач“. Каква е тактиката на

балансьора?

Да. Той е медиатор между много хора с различни интереси. Както казват, сделката е добра, ако на края всички са по мъничко недоволни.

Лично аз се грижа за клиентите си като за моя сделка. Поставям се на мястото на всеки от тях и се старая да обясня на всяка от страните логиката на другата. Минава се през гама от емоции, често нещо се обърква и то където най-малко си очаквал,  но внимавам да фокусирам вниманието на факта, че всички страни са заинтересовани от успешен изход. Стъпка по стъпка танцуваме, за да вървим напред.  Най-важното е на края да си тръгнем с усмивка.

Какви видове клиенти има? Имате ли любим тип клиент?

Има толкова видове клиенти, колкото и хора. Най-често и човешко е да искаме да получим повече, а да дадем по-малко. Това са тези, които казват „Знам, че такъв имот няма на тази цена, но ако ти изпадне“.  Но това не е хазарт, а бизнес. Хората от другата страна не са глупави също. Нормално, нали! Знаем за националните ни герои Андрешко и Бай Ганьо и техните отличителни черти – да не се минат те, ама да надхитрят другия. Често се опитват да използват и „прескочат“ и нашия труд.

Любимите ми клиенти са тези, които купуват и благодарят.

Какви са най-големите предизвикателства пред брокера?

Да има здрави нерви. Това е работа, свързана с много адреналин, очаквания, които по-често се провалят, отколкото сбъдват. Малко е и авантюристична. За това и доста се пие в тази професия. Не е лека работа. В нашата държава няма направени официални регламенти за тази професия и за това, конкуренцията и непочтеността са постоянните грозни птици над главите ни.  Няма празници, вечери, съботи и недели, в студ и пек сме на улицата. Трябва наистина да обичаш, за да я работиш.

Вярна ли е фразата, че при брокера „ден година храни“?

Това важи само за професионалистите.  А те не са много , както и  във всяка друга сфера. Изискват се много умения и труд, постоянство и жертви. Изтощително е, но и възнаграждаващо.

Как бихте искали да видите бъдещето на тази професия?

Ще се радвам, ако в тази работа се изисква специализирано образование и има изпит, който дава лиценз за нея, както е в другите страни. Редно е да има законодателство, което да регламентира и пази страните в сложните отношения на сделките с недвижими имоти. Сега е джунгла и вместо да се стреми към професионализъм, брокерът се бори за оцеляване.

Какъв е основния съвет към хората, които искат да бъдат брокери?

Обичайте Клиента си, за да обича и той Вас!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top