fbpx
Начало » България » Смехотерапия в училище

Смехотерапия в училище

  • bobi
  • 08 апр. 2024
  •  Коментарите са изключени за Смехотерапия в училище

Идеята на Рая Попова, училищна психоложка в сливенското основно училище „Братя Миладинови“, е подкрепена от директора Митко Митев и осъществена с помощта на доброволци от европейската доброволческа служба в рамките на проект „Европа без агресия и насилие“ на сдружение „Жажда за живот“. Оценена е като добра практика от РУО Сливен, с чието съдействие е заснет учебен филм, представен на третия национален форум „Дни на училищната психология“ преди няколко години.

 Рая Попова разказва за оригиналната практика от началния замисъл до реализацията и ефекта върху децата, както и за следващи инициативи в училището.


В ОУ „Братя Миладинови“ учат над 1300 деца от ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Негови възпитаници участват в проекта „Музиката вместо улицата“, имат и много спортни постижения. Животът в гетото обаче ги бележи с грижите и тежестта на оцеляването. Психоложката забелязва, че дори когато са постигнали нещо добро, имат успех и признание, децата не реагират спонтанно и емоционално, не се усмихват.

Така се ражда идеята за смехотерапия в часа на класа. Тя е прегърната от екипа на фондация „Жажда за живот“ и осъществена с участието на доброволци от няколко европейски страни, които подготвят специални занимания и упражнения за изграждане на доверие, спокойствие, самооценка и взаимодействие.


Положителният ефект от инициативата окуражава училищния екип да продължи с нови дейности в областта на арттерапията. Пак с помощта на съмишленици Рая Попова организира занимания с кукли, пясъчна терапия и др.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top