fbpx
Начало » България » СМГ пак остана без директор

СМГ пак остана без директор

  • bobi
  • 05 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за СМГ пак остана без директор

Софийската математическа гимназия пак е без директор. След уволнението на титуляря Антони Стоянов, последвано от 117 минутен конкурс и назначаването на пенсионирана учителка Зоя Савова за временен директор, постът отново е свободен.

На педагогическия съвет вчера назначената преди месец Савова е заявила, че от 10 октомври вече няма да е вр.и.д. директор, а от МОН потвърдиха. Савова е подала заявлението си до началничката на столичното Регионално управление на образованието към МОН Ваня Кастрева.

Скандалът, довел до уволнението на Стоянов, избухна заради уволнението на учителката по математика и член на Съвета на настоятелите Петя Тодорова. Покрай него станаха видни доста притеснителни факти. Например, че настоятелството организира съботно-неделни курсове в СМГ и събира пари (около 1 милион лева годишно) в разрез със закона, както и че родителите плащат разходи за участия на децата си в състезания, които по документи дава настоятелството. Заради последното баща подаде сигнал в прокуратурата за злоупотреба с пари.

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев изпрати писмо до всички РУО и училища, в което ясно казва, че настоятелствата нямат право да организират платени курсове. Такова имат само училищата. Той твърдо се противопоставя и на принудителното събиране на „дарения“ от родителите.

Ден след това писмо, на 12 септември, министърът е изпратил писмо и до Софийската математическа гимназия. В него директно министърът заявява, че настоятелството провежда курсовете по математика „без правно основание и при липсата на законово правомощие“. Вълчев разпорежда спирането им:

„Предвид изложеното Ви уведомяваме, че с оглед спазване на действащото законодателство следва да преустановите дейността по управление на провеждането на курсовете по математика в сградата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Заради двете писма на министъра, курсовете в СМГ (за които вече са събрани над 300 хил. лева такси от родителите), бяха отложени с официален мотив „ремонтни дейности“ в сградата а училището. Последното съобщение на сайта на СМГ гласи, че платените занятия за 2-6 октомври няма да се състоят. Родителите се приканват да следят сайта за актуална информация.

Източник: www.offnews.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top