fbpx
Начало » България » Радостин: След като завърша, бих искал да се върна в САЩ

Радостин: След като завърша, бих искал да се върна в САЩ

  • bobi
  • 16 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Радостин: След като завърша, бих искал да се върна в САЩ

Радостин Димитров

е на 17 години, ученик от НГДЕК „Константин Кирил Философ“. В момента е в Suffield Academy, щата Кънектикът, САЩ, където ще прекара една учебна година като стипендиант на програмата ASSIST.

Какви са първите ви впечатления дотук от програмата?

Тази година сме общо 9 деца от цялата страна, като броят на кандидатите беше голям. Когато отидох на изпита, всички кандидати говореха за постиженията си в сферата на английския език. Според мен не е важно да имаш много сертификати, но наистина е нужно високо ниво на владеене на английски език. След като минаха интервюто и теста, ще призная, че си знаех, че ще ме вземат, и ето ме сега съм в ново училище. Първите 4 дни в САЩ са ориентация с ASSIST, в която всички 170 стипендианти от цял свят се събрат заедно и придобиват яснота за годината, която им предстои да се обучават в Америка. Никога няма да забравя ориентацията и хубавите моменти, които изпитах. Запознах се с много нови хора и вече имам приятели на моята възраст от Чехия, Испания, Германия и много други страни.

Как стана изборът на училище, в което да ви изпратят?

Училището се избира от ASSIST за всеки един стипендиант според неговата лична мотивация, предметите, които иска да учи и също така да спортува, ако желае. Т.е. това, което е написано в есето и за което ученикът се бори за стипендия. В моя случай, изборът беше Suffield Academy, защото в есето бях написал за постиженията ми в областта на баскетбола, а това училище има невероятен баскетболен отбор. Освен това, Suffield Academy се намира в града, където е централата на ASSIST, а на среща в централата, където бях поканен, президентът на ASSIST ми каза, че в това училище изпращат само най-добрите стипендианти и не всяка година, което прави желанието ми за добро представяне още по-голямо. В училището всичко е много стриктно, например всеки ден имам Study Hall – от 20:00 до 22:00 трябва да уча в стаята си (без видеоигри или филми), а в 23:00 е Lights out – интернетът се спира и всеки трябва да е в стаята си със загасена лампа. 

Как е структуриран учебния процес? Как протича един ваш ден в училището?

В момента уча химия, най-високото ниво на френски език, английска литература, едно от най-високите нива по математика и американска история. Също така имам и задължителен предмет за моя випуск: Junior leadership. По всеки предмет съм с различни ученици, като класовете са малки – около 7 ученици. Има много практически неща. Денят ми е много натоварен. Цяла сутрин съм на училище (до 14:30 ч.), а след това отивам на тренировка по водна топка, тъй като до края на октомври се състезавам в отбора на училището по водна топка. Всяка сряда и събота имаме мачове, като пътуваме и до други училища в региона. Отделно от това имам тренировки и по баскетбол, като сезонът стартира началото на ноември и започват мачовете по баскетбол. 

Къде смятате да продължите след това вашето образование?

След като завърша, бих искал да се върна в САЩ и да уча в добър колеж и в най-добрия случай да играя баскетбол на високо ниво в колежа.

Интервю на Любина Панайотова

Вижте още: Обучение на ученици във Великобритания и САЩ – Програми за обмен ASSIST и HMC

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top