fbpx
Начало » България » Следване на MBA програма – заслужава ли си?

Следване на MBA програма – заслужава ли си?

  • bobi
  • 13 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Следване на MBA програма – заслужава ли си?

Акредитираните MBA (Master of Business Administration) програми имат за цел да подготвят студентите за роли във висшия мениджмънт чрез излагането им до всички области на бизнеса, включително финанси, маркетинг, човешки ресурси. За разлика от обикновените магистърски програми, които предлагат специализация в определена област, MBA обединява множество дисциплини от сферите на социологията, психологията, икономиката и финансите.

Таксите са високи и варират от няколко хиляди до десетки хиляди евро. Високите такси трудно биха оправдали напускането на добре платената ви работа в следване на трудната MBA специалност. Компаниите, които спонсорират обучението на своите служители, в повечето слуачи също биха били скептични (особено в България). Дори и да се насочите към part-time опция на програмата, таксите отново са високи и и се изисква голяма доза отдаденост и самодисциплина.

Въпросът, който следва, е по какъв начин MBA диплома ще повлияе на кариерата и на живота ви.

МBA и увеличение на заплатата

За много хора успехът се измерва в пари и за тях MBA дипломата носи добри новини.

  • В световен мащаб завършилите програмата печелят над 80,000 паунда годишно според международна асоциация AMBA, акредитираща магистърски програми по бизнес администрация;
  • След завършване на програмата от световно признато бизнес училище като London Business School, например, притежателите на диплома получават над 70,000 паунда заплата годишно.

MBA дипломата се цени високо в корпоративните среди и ако паричното възнаграждение е ваша основна цел, следването и успешното завършване на програмата определено си заслужава. 

MBA и кариерно развитие

Едно от основните предимства и главна цел на следването на MBA програма са възможностите за кариерно израстване след това. MBA е за онези хора, които търсят прогрес в кариерата си към мениджърска роля във всяка една област. Статистиката показва, че 42-ма от изпълнителните директори на топ 100 компании в света притежават MBA диплома. Програмата има за цел да предостави на големите корпорации кандидати с необходимите мениджърски умения и комптенеции. 

Създаване на нови контаткти

Програмата ще ви срещне с интересни и полезни хора от както от индустрията, в която се развивате, така и от други сфери. Това ще са не само колегите ви състуденти, но и преподаватели и ментори. Създаването на близки отношения с тези професоиналисти  може да е много полезно за бъдещите ви планове и да разшири допълнително възможностите ви за кариерно развитие. 

Подобряване на личните качества и компетенции

Ако заплатата и израстването в кариерата не са достатъчни причини за записване в такъв тип програма, може би следващите редове са за вас.

  • Според работодателите хората, притежаващи MBA диплома са служители, на които може да се разчита и които изпъкват със самоувереност и лидерски качества.
  • MBA програмите имат ясен фокус върху изграждането на бъдещи лидери. В този смисъл активностите, от които ще бъдете част, ще надграждат значително уменията ви за общуване и работа в екип. Съвместните проекти с хора от различни професионални среди допълнитено ще ви помогнат в бъдещите кариерни предизвикателства. Ако изберете програма в чужбина или такава от международен университет, срещата с разнообразни култури ще допринесе за това. Обикновено университетите търсят именно многообразие сред кандидатите за MBA програма.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top