fbpx
Начало » България » Синдикатът на българските учители одобрява тестването на ученици всяка седмица

Синдикатът на българските учители одобрява тестването на ученици всяка седмица

  • bobi
  • 27 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Синдикатът на българските учители одобрява тестването на ученици всяка седмица

Синдикатът на българските учители към КНСБ одобрява идеята на Министерството на образованието и науката ученици да бъдат тествани всяка седмица за COVID-19, заяви лидерът на синдиката Янка Такева във Варна.

Тя коментира и призива за ваксиниране на преподавателите.

„На 1-ви, когато се върнем на работа в учебните заведения, както и в София, и във Варна, във Велико Търново, РЗИ-тата ще минават по учебните заведения. Ако учебното заведение иска учителите и останалия персонал да се ваксинират, РЗИ-то да отиде на място“, заяви Такева, предаде БНР.

Такева изрази надежда, че родителите ще реагират адекватно и ще дадат своето съгласие.

Тя посочи, че заради пандемията и риска от заразяване с COVID-19 близо 3500 учители в страната са се пенсионирали, а до края на календарната година цифрата вероятно да нарасне с още около 500.

Заради дистанционното обучение и дългото пребиваване пред компютъра много от педагозите получиха нови заболявания, особено на очите, допълни Такева. По думите ѝ това е накарало синдикатът да поиска изменения в Кодекса на труда, чрез които работният ден на учителите да бъде намален от 8 на 6 часа. Освен това СБУ настоява да се увеличат щатните бройки в образованието и да се намали нормативът преподавателска заетост.

По думите на Такева това ще даде шанс в системата да бъдат задържани учителите с ТЕЛК, които са около 4 хиляди. Тя уточни, че в момента недостигът на кадри в сектора е сериозен и се търсят 1450 учители.

Освен математици, химици, физици, инженери, вече липсват и преподаватели по български език и литература. МОН трябва да разработи политика за кадрово обезпечаване на системата, допълни Такева.

Според нея така ще може да се постигне и намаляване на феминизацията на сектора, в който 85 на сто от работещите са жени. Нужно е изменение на закона за предучилищното и училищното образование, за да може в условията на пандемия да имаме възможност да изтегляме учебната година с една-две седмици по-рано, каза още Такева.

Според нея сега, на 15 септември, каквато и да е ситуацията, е редно да има тържествено посрещане поне на първолаците.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top