fbpx
Начало » България » Силният дух ще бъде съхранен с книгата „Хрониките на Вазовия род“

Силният дух ще бъде съхранен с книгата „Хрониките на Вазовия род“

  • bobi
  • 09 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Силният дух ще бъде съхранен с книгата „Хрониките на Вазовия род“

Вазовият род е много богат като имена, като наследници, като съдби – а приносът му в историята и в културата на съвременна България е тема необятна, но благодатна, за да се откроят фигурите на този толкова скромен и толкова велик български род, споделя Катя Зографова, която автор на книгата „Хроники на Вазовия род“.

Удивителна е историята на Вазовия род. Аз самата не очаквах, когато започнах преди 10 години работа върху този проект да открия толкова светли и мрачни, дори и страшни страници в битието на рода. Например това, което ни свързва с днешната пандемична ситуация е фактът, че семейството, родът е преминал през чумата“, каза в предаването „Закуска на тревата“ Катя Зографова.

След всяка чума те строят чешма, подчерта Зографова:

Когато мислим за появата на Иван Вазов, трябва да свържем това чудо и с неговите предци, с този даскал поп Аврам, който е калиграф, зограф, съставител на ръкописни книги и основател на най-дълго съществувалата книжовна дамаскинарска школа в България. И вече като генетична обусловеност на поетическата дарба, можем съвсем смело и категорично да отнесем проявите, качествата в личността на неговата майка.“

Катя Зографова е родена в гр. Панагюрище. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей, от 2002 г. е главен уредник на Вапцаровия музей в София, където работи и понастоящем, в периода 2010-2016 г. е директор на Националния литературен музей.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top