fbpx
Начало » България » Седмокласниците пишат по вариант 1 на НВО по математика

Седмокласниците пишат по вариант 1 на НВО по математика

  • bobi
  • 16 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Седмокласниците пишат по вариант 1 на НВО по математика

По вариант 1 пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по математика, което започна в 10:00 часа.

Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН), в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се очаква да се явят днес на националното външно оценяване по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Учениците ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули.

Изпитът по математика за повече от 60 хил. седмокласници продължава 150 минути.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. Общо 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор – числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

До 8:30 часа трябваше да са в клас над 52 хил. десетокласници. Тяхното външно оценяване започна в 9:00 часа.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на учениците в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

На 14 юни се състоя националното външно оценяване по български език и литература в седми и в десети клас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top