fbpx
Начало » България » Севлиево се включи в дуалното образование

Севлиево се включи в дуалното образование

  • Milena Uzunova
  • 15 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Севлиево се включи в дуалното образование

51  ученици от 8-ми и 9-ти клас в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров” в Севлиево започват от тази учебна обучение за машинни техници (специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“) и за електротехници (специалност „Електрообзавеждане на производството”) чрез швейцарската система „учене чрез работа“. Техни партньори в рамките на проекта ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество са водещите фирми Идеал Стандарт, Хамбергер България, АББ България и ЕМКА.

На  тържественото откриване на учебната година учениците бяха поздравени от кмета на Севлиево Иван Иванов, заместник-областния управител Росен Цветков, ръководителя на Швейцарския офис за сътрудничество в България Ролан Питон и представители на бизнеса-партньори на ДОМИНО.

„За първи път в 55-годишната си история Професионалната гимназия „Ген. Иван Бъчваров” ще има дуално обучение чрез проекта ДОМИНО“, посочи директорката Ани Андреева. „Направили сте добрият избор: да учите и работите едновременно. Повечето от младежите в Швейцария се насочват точно към него, защото им дава не само образование, но и практически опит“, посочи ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество в България Ролан Питон. „Дуалното образование е един от факторите за икономическия успех и просперитета на Швейцария“, допълни той.

Интересът на учениците към дуалните паралелки в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров”. Те са получили подкрепа в този избор от родителите, мнозина от които работят във фирмите-партньори.

В първия учебен ден на 15 септември близо 800 ученици прекрачиха прага на 31 професионални гимназии в 19 града в цялата страна, за да се обучават по системата „учене чрез работа“ в рамките на проекта ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Безпрецедентен е ангажиментът на бизнеса към дуалното образование: над 170 фирми поеха тази година ангажимент в рамките на проекта ДОМИНО към обучението на бъдещите кадри, като им осигуряват възможности за практика, наставници и работа със заплащане, още докато учат.

Учениците по дуално образование в рамките на ДОМИНО ще се обучават тази година по общо осем професии, които са търсени от бизнеса: машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

За проекта ДОМИНО:
С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 година  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в над 30 професионални училища, както и поне десет професии. 

За повече информация за ДОМИНО следете сайта на проекта:
http://dominoproject.bg/
както фейсбук-страницата:
https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top