fbpx
Начало » България » Само четири училища са заявили, че няма да могат да вдигнат учителските заплати

Само четири училища са заявили, че няма да могат да вдигнат учителските заплати

  • bobi
  • 11 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Само четири училища са заявили, че няма да могат да вдигнат учителските заплати
44 000 таблета

Организацията за матурите е много по-сложна. Правим всичко възможно да няма проблем с тях. Това каза министърът на образование акад. Николай Денков. 

Отворените въпроси позвояват да изразят тяхната мисъл и не дават възможност да се играе на тото. Ще трявба да се формулира теза и тя да бъде защитена. Това насочва ученците следващите години как да се подготвят. Повечето открити въпроси ще направят безсмислено преписването, добави още образователния министър.

Акад. Денков коментира и разликите в матурите тази година.

Няколко разлики освен повишението на минималният брой точки. По отношение на професионалната подготовка, ще държат втори изпит за получаване на квалификация. Всеки ученик има право на още две допълнителни матури, според нивото и желанията. Висшите училища сами формират начина за определяне на бала. С тези различни изпити получават възможност за кандидатстване в повече учебни заведения, посочи още Денков.

Последно от 15 септември. Няма да има промяна тази учебна година. Не съм се отказал от идеята си, но това става с проемни в закона. Моето предложение е 7 септември за учебната 2023/2024 г. Промените се правят, за да има ритъм между учене и ваканции, защото в момента не достигат, каза още той.

Няма противоспоставяне между обслужването на учебните програми и промените в тях. Лятото ще бъде изпозлвано, за да се уточнят учебните програми. След промените може да говорим какво правим с учебниците. Масов случай е да имаме проблем с учебниците, добави министърът на образованието.

Според образователния министър ако се наложи създаване на нови учебници, много вероятно е да се променят учебниците по Човекът и природата.

Акад. Денков коментира и повишаването на заплатите на учителите.

Много лесно се създава напрежение като се каже, че не стигат парите за заплатите. Повишаването на заплатите ще бъде навсякъде. Ангажиментът, който поехме ще бъде изпълнен. Само четири училища са казали, че не могат да повишат учителските заплати и те са от една община. Част от училищата изчакват да видят бюджета на общината, отбеляза Николай Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top