fbpx
Начало » Бакалавър » Ръст на българските зрелостници, които от тази есен следват зад граница

Ръст на българските зрелостници, които от тази есен следват зад граница

  • bobi
  • 22 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Ръст на българските зрелостници, които от тази есен следват зад граница

С 13% повече спрямо миналата година са българските зрелостници, които следват зад граница от тази есен, съобщиха пред „Хоризонт“ образователни експерти. Най-предпочитаната от тях дестинация остава Нидерландия, където обаче има недостиг на места за настаняване. Интересът към Великобритания след Брекзит е намалял с над 40%.

Между 8 и 10% от завършващите 12 клас у нас всяка година се ориентират към следване зад граница. Най-голям е интересът към Нидерландия, която се установява трайно на първо място след излизането на Великобритания от Европейския съюз, обясни пред „Хоризонт“ Николай Христанов – мениджър „Висше образование“ в агенция за образование в чужбина:

„Германия и Австрия привличат също кандидати. Има интерес към Белгия и Италия. Забелязваме кандидати, които се ориентират поне към две дестинации. Настаняването във Великобритания е между 400 и 800 паунда на месец, Германия и скандинавските държави – между 800 и 1200 евро е месечната сума за издръжка. Сред най-желаните специалности са бизнес, компютри, психология, инженерни специалности, дизайн“.

Денислава Шишкова е студент четвърта година в Нидерландия – Международен бизнес и администрация и втора специализация – Мюзик маркетинг и ивент мениджмънт:

„Избрах да уча в Нидерландия, за да изляза от зоната си на комфорт, да разширя мирогледа си, да се реализирам в професионален и в лечен план. В Нидерландия имам много възможности за развитие, създаване на връзки. Това е подходящо място за живеене на един млад човек. Първоначално исках да уча в България, след това исках Англия, накрая стигнах до Нидерландия. Обучението в Нидерландия е приложно, фокусът е върху натрупване на опит, интензивно и ефективно. Заобиколена съм от мотивирани, креативни, вдъхновяващи хора, които изкарват най-доброто от мен“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top