fbpx
Начало » България » Ръстът на парите за образование за 2020 г. може да е над 500 млн. лева

Ръстът на парите за образование за 2020 г. може да е над 500 млн. лева

  • bobi
  • 24 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Ръстът на парите за образование за 2020 г. може да е над 500 млн. лева

Очакваме ръстът на средствата за образование за 2020 г. да е над половин милиард лева спрямо тази година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в коментар за очаквания бюджет за образованието за 2020 г.

Той уточни, че в бюджета за следващата година са заложени средства в размер на 360 млн. лева за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това е повече от тазгодишното увеличение от 330 милиона лева за учителските заплати, но като процент вероятно увеличението на възнагражденията ще бъде малко по-малко от тези 20%, с които увеличихме заплатите на учителите през тази година, тъй като базата е по-висока, обясни министърът, цитиран от БТА.

Очаква се да бъдат заложени и средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10-процентно увеличение на възнагражденията.

Просветният министър очаква и да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и на БАН. Може би за първа година ще има и национални програми във висшето образование, с които да провокираме висшите училища да имат ефективни политики в определени области. Най-вероятно една от програмите ще бъде за педагогическото образование и водим разговори сега с висшите училища, съобщи Вълчев.

Той отбеляза, че вероятно ще има и целеви средства за модернизация на ученическите общежития през следващата година. „Направиха се много инвестиции в училищната инфраструктура, но трябва да инвестираме и в училищните кабинети, и се надяваме, че ще има средства за обновяване на кабинетите в училищата. Необходимо е оборудване, което е свързано с промяна и с подобряване на методите на обучение“, каза той.

Увеличението на възнагражденията на учителите е заложено в т.нар. средносрочна бюджетна прогноза, която правителството прие през април, а през следващата седмица се очаква Министерството на финансите да представи за обсъждане проектобюджета за 2020 г. Той след това трябва да бъде приет от Министерския съвет, а срокът за приемането на бюджета е до 31 октомври, каза образователният министър.

По повод плана за четиригодишно увеличение на учителските заплати министър Вълчев обобщи, че до „2021 г. ще се предоставят допълнително 1,38 млрд. лева спрямо 2017 г. за възнагражденията на педагогическите специалисти“. Вече две години се предоставят по 330 милиона лева годишно за увеличението на учителските заплати и още две години ще се дават по още 360 милиона лева годишно допълнително.

Той участва в националната конференция „Европейските ценности в образованието в България“, организирана от Синдиката на българските учители при КНСБ.

Източник: https://www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top