fbpx
Начало » Бакалавър » Русенският университет ще обучава лекарски асистенти

Русенският университет ще обучава лекарски асистенти

  • bobi
  • 16 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Русенският университет ще обучава лекарски асистенти

В разгара на COVID пандемията Русенският университет разкрива нова медицинска специалност. От 23 ноември ще започне обучението на 30 младежи в специалността „Лекарски асистент“. Срокът за подаване на документи е много кратък – до 17 ноември, а изпитът е на 19-ти.

Специалността „Лекарски асистент“ е акредитирана още през лятото и в средата на миналата седмица беше одобрена и на заседание на Министерския съвет. Междувременно в Русенския университет са се подготвяли, за да могат веднага да започнат обучението на студентите, тъй като са получавали запитвания от много здравни заведения.

Всъщност от много години вече в страната ни не се обучават фелдшери. А много от тези специалисти са в основата на доболничната помощ в малките населени места като част от колективните лекарски практики. Но, разбираемо, броят им все повече намалява. Русенският университет е петият в страната, който започва обучение на лекарски асистенти.

Още в първия ден от обявяването на приема за кандидатстване петима души подадоха документи за новата специалност. Един от тях е Радослав Дудев. Той работи в русенска болници, завършил е курс за парамедик, а преди това е бил доброволец в Българския червен кръст към екипа за бедствия и аварии.

А здравната система очевидно се задъхва и все повече на преден план излиза необходимостта от всякакви медицински специалисти.

Срокът за подаване на документи е до 17 ноември, а изпитът по биология, който ще е онлайн, ще се проведе на 18 ноември.

Обучението на лекарските асистенти ще продължи 4 години и те ще излязат със степен „бакалавър“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top