fbpx
Начало » България » Румен Радев: Образованието има трайна основа, когато децата са стимулирани с практически знания

Румен Радев: Образованието има трайна основа, когато децата са стимулирани с практически знания

  • bobi
  • 08 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Румен Радев: Образованието има трайна основа, когато децата са стимулирани с практически знания

От всички инвестиции най-важната е тази в образованието. Ако искаме да сме конкурентоспособни, е необходимо да разширяваме познанието и да се фокусираме върху практическите познания на младите хора. Образованието има трайна основа, само когато децата са стимулирани с практически знания и умения. Това заяви президентът Румен Радев, който посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в град Пловдив.

Най-добрият атестат за един учител са неговите ученици. Удовлетворен съм, че у гимназистите днес видях любознателност, изграден професионализъм, енергия и хъс за развитие в бъдещето, заяви президентът по време на среща с учителите на Професионалната гимназия и подчерта, че ръководството на учебното заведение полага усилия да пази неговите богати традиции, въпреки трудностите и ограничените финансови възможности. Румен Радев оцени високо развитата база на гимназията и широките възможности за практическо обучение в рамките на изучаваните професионални направления.

Преподаватерите подчертаха от своя страна, че гимназията е изградила модерна образователна среда и са въведени съвременни методи на образование чрез електронни технологии. „Ние сме постигнали своята цел. Всички ученици се дипломират и получават квалификационни свидетелства с много добри резултати за училището, въпреки необичайната и сложна образователна обстановка“, заяви Донка Николова, главен учител по практически занятия в гимназията.

На срещата с учителите бяха обсъдени основните предизвикателства пред образователния процес – необходимостта от осъвременяване на учебниците за специализирано обучение и от подобряване на комуникацията с частния сектор, чрез която да се гарантира непосредствена реализация на гимназистите на пазара на труда след завършването на тяхното средно образование.

Държавният глава подчерта, че професионалното образование не бива да бъде пренебрегвано, а обучението, което предоставя, трябва да се цени като възможност за директна реализация и придобиване на достатъчни познания на гимназистите за реализация. „Проблемно е, че започна да се гледа на средното професионално образование като на междинен етап. Нагласата, че от професионалните училища излизат завършени професионалисти я няма все още и това е нещо, с което трябва да се борим. Средното образование трябва да е гарант за професионалната реализация“, категоричен беше Румен Радев.

Държавният глава разгледа специализираните лаборатории на училището и присъства на практическо занятие за професиите “Биотехнология“ и „Техник-технолог по качество на храни и напитки“ и наблюдава лабораторни опити за анализ на различни хранителни продукти, провеждани от учениците. Той обсъди с гимназистите учебния процес и възможностите за практическо обучение в училището и се запозна със специализираната апаратура, с която разполага професионалната гимназия.

Румен Радев проведе разговор и с ученици, които изучават и развиват журналистическа дейност в рамките на извънкласните си занимания и издават ученически вестник. Изданието е многократен победител в редица ученически конкурси в страната и чужбина.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top