fbpx
Начало » Бакалавър » Румен Радев към студентите от Пловдивския университет: Носете винаги България в сърцето си

Румен Радев към студентите от Пловдивския университет: Носете винаги България в сърцето си

  • bobi
  • 25 май 2022
  •  Коментарите са изключени за Румен Радев към студентите от Пловдивския университет: Носете винаги България в сърцето си

„Носете винаги България в сърцето си – учете, работете и живейте така, че никога повече да не чуваме въпроса на Хилендарския монах „поради що се срамиш да се наречеш българин?“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по време на тържественото отбелязване на 60-ата годишнина от създаването на висшето училище. Събитието се проведе днес в Драматичния театър в Пловдив. В концерта, организиран съвместно от университета и театъра, участваха студенти от различни специалности. С тържеството бяха отбелязани и 300 години от раждането на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

В приветствието си Румен Радев изтъкна, че постиженията на Пловдивския университет, утвърдил се като най-голямото извънстолично висше учебно заведение, се измерват не само с броя на специалностите, студентите и преподавателите, но най-вече с разгръщането на съвременни научни и изследователски програми и международно сътрудничество. Държавният глава изказа благодарност на академичното ръководство и преподавателския състав за професионализма и всеотдайността им в съхраняването и надграждането на традициите на университета. Румен Радев отбеляза и усилията в преподавателските методи да се обединяват наука, образование и практика. „Вашият университет е храм не само на знанието, но и на духа. Ваша отговорност е да пазите този храм чист, свят и неподправен“, отбеляза още президентът Радев пред студентите, академичното ръководство и преподавателите.

На тържествената церемония президентът връчи на Пловдивския университет плакет „Св. Св. Кирил и Методий“. Отличието е по повод 60-годишнината от създаването му, за високи постижения в обучението и подготовката на поколения специалисти в разнородни научни направления, както и за неговия принос за издигане на качеството на висшето образование и науката в България. Плакетът бе приет от ректора на висшето училище проф. д-р Румен Младенов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top