fbpx
Начало » Бакалавър » Родни ВУЗ-ове се включват в алианси от европейски университети

Родни ВУЗ-ове се включват в алианси от европейски университети

  • bobi
  • 08 юли 2024
  •  Коментарите са изключени за Родни ВУЗ-ове се включват в алианси от европейски университети

Още пет български висши училища се включват в алианси от европейски университети. Към инициативата на Европейската комисия успешно се присъединяват Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София и Бургаският свободен университет. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Включването на висшите училища става възможно след кандидатстване за финансиране с проектни предложения по програма „Еразъм+“ в покана за 2024 г. Одобрените кандидатури се оповестяват от Европейската комисия. Така от тази година страната ни участва с общо 13 университета – партньори на европейски мрежи. Други три български висши училища са асоциирани партньори.

Присъединяването към консорциумите подобрява качеството на образованието, конкурентоспособността на отделните институции и осигурява възможност на студентите да се обучават в няколко държави. Насърчава се сътрудничеството на младото поколение, което допринася за преодоляване на езиковите бариери и усвояване на съвременни умения, както и на такива, необходими за бъдещето, отбелязват от МОН.

За следващите четири години Европейската комисия е предвидила общо 14.4 млн. евро за развитие на алиансите. МОН осигурява 20% от финансирането на българските държавни висши училища – партньори в консорциумите. Разработва се и национална програма, която да гарантира тази подкрепа и в бъдеще.

Висшите училища се обединяват в мрежи, за да развиват дългосрочно сътрудничество в полза на студентите, преподавателите и обществото. Някои от алиансите са всеобхватни – обхващат различни дисциплини, а други са съсредоточени върху конкретни области – здравеопазване, цифровизация, изкуство, инженерство и др.

От месец юни 2024 г. европейските алианси се увеличават с нови 14 мрежи, включващи 130 университета. В консорциумите участват висши училища от 35 държави, включително такива извън Европейския съюз.

Българските висши училища – партньори в европейските алианси са – Аграрен университет – Пловдив – UNIgreen; Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ – OpenEU; Медицински университет, София – INGENIUM; Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, София – FilmEU+; Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Across; Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – T4EU; Стопанска академия „Д. Ценов“, Свищов – KreativEU; Технически университет, София – EUt+; Университет за национално и световно стопанство, София – ENGAGE.EU; Университет по архитектура, строителство и геодезия, София – BAUHAUS4EU; Бургаски свободен университет – EUNICoast; Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – INVEST и Нов български университет – ERUA.

Асоциирани партньори са Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград; Икономически университет – Варна и Медицински университет – Плевен.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top