fbpx
Начало » България » Родители настояват: Отсъствия в училище да се извиняват не само с медицинска бележка

Родители настояват: Отсъствия в училище да се извиняват не само с медицинска бележка

  • bobi
  • 31 окт. 2023
  •  Коментарите са изключени за Родители настояват: Отсъствия в училище да се извиняват не само с медицинска бележка

Отсъствията на учениците да могат да се извиняват не само с медицинска бележка, настояват родители с онлайн петиция.

До момента тя е подкрепена от над 6600 родители, информира бТВ.

Като майка на 3 деца Ирина Манушева казва, че почти няма родител, който да не е имал проблеми с извиняването на отсъствия на децата в училище. Затова инициира петицията.

„Дъщеря ми беше тази седмица с лека инфекция. Родителят няма възможност да извини 1-2 часа отсъствие на детето си, камо ли дни. При всяко главоболие, коремни болки, лек вирус – се налага вместо детето да си почине вкъщи, да пътува до личния си лекар“, коментира майката.

Училищни директори не са напълно съгласни с исканията.

„Моето лично мнение е, че медицинските бележки трябва да останат като документ, защото са предпоставка да се отиде на лекар. Мога да предложа просто да бъдат увеличени дните по семейни причини“, смята Динко Калапиш, директор на 107. ОУ „Хан Крум“.

Лекари подкрепят родителите и смятат че не винаги е нужна медицинска бележка. Техните организации заедно с неправителствени организации подготвят отворено писмо.

„Ние  натоварваме нас и родителите времево, финансово и всякак. Например мой пациент дете с ниска кръвна захар трябва да остане 2-3 часа вкъщи, за да възстанови кръвната си захар и да отиде на училище. Престоят му в поликлиниките е крайно неналожителен“, дава пример д-р Елена Вучкова.

Педиатри искат да отпадне и т. нар. „контактна бележка“, която е за детските градини и би трябвало да удостоверява, че детето не е контактувало със заразно болен.

От Министерството на образованието заявиха, че при тях постъпват много предложения, които ще бъдат разгледани.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top