fbpx
Начало » България » Родители към Борисов: Пуснете децата, само 0.1% от учениците са били с положителен PCR

Родители към Борисов: Пуснете децата, само 0.1% от учениците са били с положителен PCR

  • bobi
  • 07 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Родители към Борисов: Пуснете децата, само 0.1% от учениците са били с положителен PCR

Родителите на ученици отново изпратиха призив и писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев с искане учениците от горните класове да се върнат за постоянно в клас, тъй като повече от година са почти през цялото време на дистанционно обучение заради пандемията от коронавирус.

Припомняме, вчера бе съобщено, че от МО и МЗ обмислят два варианта за връщане на учениците в клас. А по време на изборния ден, здравният министър заяви, че не очаква пик на коронавирус.

Въпреки това от Неформална група „Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование“, БАНО и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система се обръщат към властта:

„Обръщаме се към Вас с настояване да преосмислите политиката си и прилагането на мерки спрямо децата в училищна, градинска и яслена възраст, както и към школите и центровете за формално и неформално образование. През текущата учебна година 2020/2021 голяма част от учениците имат едва по 8-9-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици дистанционно обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР). Децата ни са затворени по домовете си в продължение на месеци. Към спирането им от присъствено обучение се прибягва като първа, а често и единствена мярка за справяне с ръста на заболеваемост в страната.“

Представена е и подробна таблица за дните, прекарани в дистанционно обучение на учениците от 1 до 12 клас.

обобщено присъствено/дистанционно:

1-4 клас 21/5 седмици

5 клас 13/13 седмици

6 клас 10/16 седмици

7 клас 11/15 седмици

8, 10, 11 клас 9/17 седмици

9 клас 8/18 седмици

12 клас 10/16 седмици

„Целенасочено се насажда страх сред населението през всички медийни канали чрез твърдението, че децата са основен източник на разпространение на коронавируса“, твърдят родителите.

Tе дават за пример, че България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка за борба с COVID-19.

„В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат нужда от възрастен човек, който да ги обгрижва през деня, те бяха оставени в къщите си между от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца в зависимост от конкретния клас) спрямо учениците от 1 до 4 клас. Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си през втори срок на учебната 2019/2020 година“, е мнението на оргадизациите.

Те смятат, че „това дългосрочно лишаване на децата от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top