fbpx
Начало » България » Родителите на първокласниците вече ще могат да записват децата си онлайн

Родителите на първокласниците вече ще могат да записват децата си онлайн

  • bobi
  • 16 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Родителите на първокласниците вече ще могат да записват децата си онлайн

Стартира нова система за електронно класиране и прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на София. Проектът бе представен в Столична община от доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет в направление образование и култура и Генчо Керезов, заместник-кмет в направление дигитализация. Двамата посочиха, че по този начин е създаден един изцяло електронен продукт за лесно и удобно кандидатстване в училищата.

,,Водени от принципите на закона и немалкия ни опит в електронното кандидатстване за яслите и детските градини, ние създадохме този електронен продукт. Самите критерии за прием остават непроменени, т.е. тук говорим само за дигитализация на услугата за прием“, уточни Чобанов.

Облекчили сме родителите от една доста тежка административна тежест. За тези родители, които по една или друга причина няма да могат кандидатстват дигитално, е създадена организация във всичките 168 училища. Така че те могат да отидат в училището, в което смятат да запишат детето си, и там колегите да му помогнат с онлайн системата на записване, коментира още Чобанов.

,,Това ще бъде изцяло електронен процес – от заявяването до класирането и приемането на детето. Изготвена е карта с прилежащите райони, така родителите ще проверят кои са училищата в техните райони и кои са им най-близките. Добавили сме слоеве за допълнителна киберсигурност. Много удобен и интуитивен е дизайнът“, заяви от своя страна Генчо Керезов.

Част от документите, които отпадат – заявяване за записване, удостоверение за семейно пложение, за настоящия адрес на детето, решение за ТЕЛК… всички тези неща от утре ги няма, защото те вече ще се проверяват служебно и автоматично, допълни още Керезов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top