fbpx
Начало » България » Родителите на бунт: Не искат децата да се върнат на училище!

Родителите на бунт: Не искат децата да се върнат на училище!

  • bobi
  • 28 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Родителите на бунт: Не искат децата да се върнат на училище!

От  неделя основната тема в образование е дали училищата да отворят до края на учебната година, но само за 7-ми и 12-и клас. Според правителството за тези випуски е важно физически да завършат, защото на тях им предстои кандидатстване.

Става дума за над 100 000 деца в страната между 7-ми и 12-и клас. Все още не е ясно как точно ще се случва самото връщане, но премиерът Борисов е съгласен да се проведе дискусия с родителите и синдикатите за метода на отваряне на училищата.

От Националния оперативен щаб обясниха, че в чужбина се избира между два подхода – да се отворят училищата само за големите ученици (защото те съзнателно могат да прилагат хигиенните мерки) или само за малките ученици в детските градини, като целта във втория вариант е родителите да се върнат на работа. Препоръката е да се работи в двусменен режим, за да се осигури по-голямо физическо пространство между децата. В такъв режим тръгват децата в Австрия.

Коментарите по темата не закъсня, както от синдикатите, така и от директори и родителите.

От Синдиката на българските учители учениците от 7-ми и 12-и клас може да се върнат в училище само за провеждането на часове по български език и литература и математика. Това заяви председателят Янка Такева.

„Това 7-ми и 12-и клас да влязат в училищна среда ще бъде след 26 май, защото дотогава ще имаме една много сериозна подготовка.“, посочи председателят на синдиката Янка Такева. Но вероятно учениците ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно. Според Такева обаче не всички учители ще са съгласни да влязат обратно в клас. „Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание“, заяви тя.

Според директора на столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров обаче трудно може да се спазва дистанция в училище. „Трябва да решим ще се рискува или не.“, коментира той. Според Александров, за да се намали рискът от разпространение на заразата, ключът е хигиената. „Няма как да стоят 6 часа с маски. Ние да пишем, а те да ни слушат. Те са подивели тези 2 месеца“, коментира той.

Темата коментира и директорът на 119-то училище Диян Стаматов децата въобще не трябва да се връщат на училище, а да положат изпитите си за влизане в гимназия, а другите – държавните зрелостни изпити.

„Добре е да се проведе реален изпит, в реална среда поради една единствена причина-до този момент в страната ни не е провеждан дистанционен изпит и със сигурност няма готовност за всички ученици в цялата страна да се гарантира равнопоставеност при явяването както на изпита за 7-ми клас, който е изключително важен, така и за държавните зрелостни изпити, това е единствената причина, все пак животът продължава и зрелостниците трябва да имат резултат с който да финализират своите постижения досега.“, коментира Стаматов.

Най-големи притеснения имат родителите. Повечето от тях са против децата им да се върнат в училищна среда. Едно писмо на Атанас Попов, който е баща на дванадесетокласник от Варна, дават като пример от Нова телевизия. „Това са млади момчета и момичета, те няма да спазват дистанция в тези сравнително малки стаи. Притесняваме се, че ще се обезсмисли всичко, което изтърпяхме досега. Който иска да учи, учи и сега. Който не иска да учи и да го закарат в класните стаи – пак няма да учи“, казва той.

Но не всички родителите са толкова балансирани. Много от родителите са изключително остри към идеята за връщане в училище и дори вече има и създадена петиция за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година.

„Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията. Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача, още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно”, пише в петицията.

„Това е безумие – в края на учебната година да пуснем децата на училище. Досега защо стояха вкъщи? Категорично няма да пусна децата си на училище, докато не мине пикът на заразата“, коментира Кристиана Николаева, майка на Краси.

„Астма или други хронични заболявания? И как тези деца, които са рисков контингент, ние ще ги пуснем в училище, как ще пуснем учителите, които не са в млада възраст? Рискът е много голям, цялата карантина къде отива?“, коментира Надежда Георгиева, майка на седмокласник.

Според родителите няколко часа престой на 24-26 деца в затворено помещение обезсмисля мерките. А междучасията и ползването на общи санитарни възли практически обричало децата на заразяване.

Петицията в интернет вече е събрала над 3000 хиляди подписи.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“  също е изпратил аргументирана позиция против физическото връщане на ученици в клас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top