fbpx
Начало » Бакалавър » Ректорът на СУ се похвали: Нашият университет е в топ 1000 на света

Ректорът на СУ се похвали: Нашият университет е в топ 1000 на света

  • bobi
  • 01 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Ректорът на СУ се похвали: Нашият университет е в топ 1000 на света

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е единственият от българските университети в първите хиляда в световните класации, а в една от най-авторитетните класации тази година се изкачихме със 150 места. Това означава, че Софийският университет има повече публикации и повече цитирания в научната литература, което ни радва. Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в словото си при откриването на новата академична година на висшето училище. Тържеството се състоя в двора на Университетската ботаническа градина и на него присъства министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

,,Започваме още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да опазим здравето на преподавателите, студентите и служителите в условията на епидемична ситуация, и да не отстъпваме от главната ни цел – да предлагаме качествено образование и сериозни научни изследвания“, каза проф. Герджиков.

Той отчете, че изминалите месеци не са били леки, тъй като епидемията е поставила СУ в сложна и трудна ситуация.

Наложи се в много кратки срокове да преминем към онлайн обучение, което затрудни всички – и преподаватели, и студенти, и постави високи изисквания към техническата обезпеченост, на които не е лесно да се отговори, отбеляза ректорът.

Той съобщи, че поредица от проучвания сред преподавателите и студентите показват високи резултати и висока удовлетвореност – голямата част от занятията са били проведени и повечето от тях са били синхронни, а не са сведени до качване или изпращане на електронни материали. Най-големи затруднения е имало при практическите занимания и при научните изследвания.

След натрупания през предишния семестър опит сега сме много по-подготвени. Разработихме различни сценарии – от присъствено до онлайн обучение, с множество варианти на смесеното обучение. Готови сме с предварителен план за подготовка, включващ действия, които да осигурят както по-голяма безопасност и сигурност в случай на присъствено обучение, така и по-голяма техническа обезпеченост при необходимост от онлайн обучение, каза ректорът.

Той обясни, че целта на сценариите и на плана е да се осигури максимална безопасност, съзнавайки, че в условията на епидемия напълно безопасна среда няма.

Положихме усилия за осигуряване на безопасни условия за работа – купуване на маски и дезинфектанти, повишаване на хигиената и редовна дезинфенция, осигуряване на физическа дистанция в аудиториите, коридорите и кабинетите, поставяне на прозрачни прегради при служители, работещи с много хора, каза проф. Анастас Герджиков.

Той съобщи, че за технологичното обезпечаване на евентуалното онлайн обучение са осигурени нови сървъри и платформи, подобрена е мрежовата свързаност, включително с изграждането на нови оптични трасета, подменени са стари и монтирани нови точки за безжичен интернет достъп. Продължава разработването на нови дигитални ресурси.

Факултетите избраха начина на занятията си през зимния семестър според спецификата си. Почти навсякъде първи курс започва присъствено обучение, а останалите курсове – или присъствено, или смесено обучение. Оптимистично започваме и с академичната мобилност, заяви ректорът. Той пожела на първокурсниците годините, прекарани в Софийския университет, да ги подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправят, като им дадат нужните знания и умения, и ги изградят като умни и любознателни личности, способни да се учат и адаптират. Проф. Герджиков увери преподавателите, че полага усилия трудът им да бъде оценен много по-достойно.

Източник: https://novini.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top