fbpx
Начало » Бакалавър » Ректори и студенти искат още 180 млн. лева за висше образование

Ректори и студенти искат още 180 млн. лева за висше образование

  • bobi
  • 19 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Ректори и студенти искат още 180 млн. лева за висше образование

Oще 180 млн. лева за висше образвание искат от служебния кабинет Съветът на ректорите, синдикатът за висше образование и студентските съвети.

Те изпратиха съвместно писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова, с което настояват да бъдат изпълнени текстовете на Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г., съобщиха от Националното представителство на студентските съвети. Те посочват в него, че още миналата година са направени изчисленията за необходимите средства, за да бъде изпълнена стратегията. За целта са нужни допълнителни средства в размер на 178,3 млн. лв.

„Независимо от положените усилия на правителство, синдикати и социални партньори към момента темповете на изпълнение на целите от Стратегията са изоставащи и дейностите по финансиране на системата са крайно недостатъчни“, пише в писмото.

 

В средносрочната бюджетна прогноза е необходимо да се запише текст, който упоменава, че средствата, които държавата трябва да отдели за висше образование и наука, не трябва да бъдат по-малко от 1% от прогнозния БВП по текущи цени на годината, за която се отнася съответният бюджет, посочва писмото.

Допълнителните средства в размер на 178,3 млн. лв. следва да са насочени приоритетно в няколко сфери. Част от тях са за увеличаване на субсидията за стипендии на докторанти и студенти, съответно с 2,5 млн. лв. и с 5,5 млн. лв.
10 млн. лв. необходими за продължаващи ремонти в студентските общежития и столове. Нужни са още 1,1 млн. лева за компенсиране отпадането на учебните такси за студенти от защитени и приоритетни специалности. Субсидията за издръжка на обучението трябва да нарасне с допълнителни 134,4 млн. лв., необходими за продължаване политиката по доходите и увеличение средно с 12% на минималните основни заплати за академичния състав, което бе прието преди година с постановление на МС и е невъзможно да бъде изпълнявано при сегашния бюджет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top