fbpx
Начало » България » Ректори в Северна България несъгласни с картата на МОН за висшето образование

Ректори в Северна България несъгласни с картата на МОН за висшето образование

  • bobi
  • 07 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Ректори в Северна България несъгласни с картата на МОН за висшето образование

Ректорите на 17 университета от Северна България не са съгласни с картата на висшето образование, която предлага за следващите пет години Просветното министерство. На дискусия във Великотърновския университет ректорите се обявиха и против критериите за предстоящото създаване на малък брой изследователски университети, които ще привлекат голям финансов ресурс.

Капацитетът на университетите е два пъти по-голям от студентите, които се обучават. „Решението е ограничения“, посочи на среща с ректорите във Великотърновския университет Георги Стойчев от екипа, разработващ картата на висшето образование:

„Ако в едно професионално направление е създаден прекалено голям капацитет спрямо броя на студентите, които се обучават в това направление, да се ограничи създаването на нови висши училища или създаването на нови филиали в това професионално направление“.

Проф. Тодор Радев, ректор на Висшето училище по мениджмънт във Варна и председател на Асоциацията на частните висши училища, предложи създаване на държавна стратегия за привличане на повече чуждестранни студенти чрез стипендии:

„Има и европейски фондове за тава. Ако ние част от парите, които по линия на ЕС трябва да разпределим към държави извън ЕС, те могат да бъдат във вид на стипендии, за да учат в България“.

От Синдиката на висшето образование към КНСБ настояват паралелно с картата на висшето образованиедържавата да подготви и своята икономическа карта, за да няма дисбаланси на пазара на труда.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top