fbpx
Начало » България » Рекорден брой учени са номинирани за наградата „Питагор“

Рекорден брой учени са номинирани за наградата „Питагор“

  • bobi
  • 06 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Рекорден брой учени са номинирани за наградата „Питагор“

Рекорден брой учени – 51, кандидатстват тази година за наградите „Питагор“ за принос в науката. За сравнение, миналата година номинираните бяха 34. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Трима професори се борят за наградата за цялостен научен принос.

Най-много – 16, са кандидатите за приза за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, а осем – за отличие за млад учен в тази сфера. По седем кандидати има в категориите за млад и за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината.

За награда в областта на социалните и хуманитарните науки кандидатстват седем души за утвърден учен и трима – за млад учен.

Номинации за участие в конкурса са подадени както от научни организации, висши училища, колектив от учени, така и индивидуални. Научно жури ще разгледа и класира номинираните, спрямо постиженията на изследователите.

От тази година стартира инициативата церемонията по връчване на наградите да се провежда във висши училища и научни организации. Целта е да популяризират постиженията на българските учени.

През 2023 г. домакин на събитието ще бъде Университетът по национално и световно стопанство (УНСС), който празнува 103 години от основаването си. Победителите получават грамоти, плакети и парични награди.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top