fbpx
Начало » България » Радев награди деца от ромската общност и мечтата им за образование

Радев награди деца от ромската общност и мечтата им за образование

  • bobi
  • 08 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Радев награди деца от ромската общност и мечтата им за образование

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова приеха в сградата на Президентството победителите от Националния ученически конкурс „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“. Наградите бяха връчени на деца от ромската общност по повод 8 април – Международния ден на ромите.

Радев в кратък коментар към децата и техните родители каза, че награждаването „е поредното потвърждение за волята на президентската институция да подкрепя възможността за пълноценна реализация на всички български граждани чрез осигуряване на добро образование, социална интеграция, възможности за труд за всички млади и интелигентни хора“. Държавният глава отбеляза, че стратегията за развитие на ромите е дългосрочна и трябва ромската общност да има възможност за достъп до качествено образование и здравеопазване.

И през втория си мандат президентът обеща подкрепа за организацията „Амалипе“ в работата й и усилието да работи за повишаване на образователния процес при ромските деца. В заключение Радев пожела да следват пътя, честити празника и връчи грамотите на наградените.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че празникът има 10-годишна традиция и вижда труд, амбиция и любов към децата. Тя нарече децата – посланици и акцентира на най-важната за нея дума „заедно“ в свят, в който хората по-често са разделени. Йотова обяви, че проектите ще продължават да се изпълняват и предстои много работа. В заключение благодари на родителите на децата.

Отличия в различни възрастови групи ще бъдат връчени в категории „Есе“, „Видео материал“ и „Изображение„. Организатор на конкурса е Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

На церемонията стана ясно, че в страната ни има 198 училища, в които се обучават деца от ромската общност.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top