fbpx
Начало » България » Работим за връщането на малките ученици в клас още следващата седмица

Работим за връщането на малките ученици в клас още следващата седмица

  • bobi
  • 27 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Работим за връщането на малките ученици в клас още следващата седмица
44 000 таблета

Работим за връщането на малките ученици в клас още от следващата седмица. Това заявява министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в за интервю за радио „Свободна Европа“.

„Понеделник е неучебен ден заради 1 ноември, Денят на народните будители. Това, което се опитваме, без да мога да го обещая още, е във вторник, сряда, четвъртък най-късно, да върнем децата от първи до четвърти клас на училище“, казва просветният министър.

„В понеделник подписахме постановлението на Министерски съвет за отпускане на парите. Във вторник има комисия в Министерство на здравеопазването, която трябва да поръча близалките, т.е. тестовете, което е в тяхната компетентност“, допълва Денков.

„Има два различни типа тестове и има чувствителност за това за кой от тях говорим. В момента, като че ли, нагласата е да се купят от другите, които са свързани с отхрачване на децата“, казва просветният министър.

И при така наречените „близалки“, и при тестовете с отхрачване има плюсове и минуси, отбелязва министърът. По думите му „родителите не искат нищо да влиза в устата на децата“, макар че такива се ползват в Германия и Австрия и тези страхове, според него, са „ирационални“. При тестовете с отхрачване обаче процесът се организира по-трудно и учителят ще има нужда от помощ, казва просветният министър.

„Идеята е да се организира тестване в училище. Да се осигурят безплатни тестове от регионалните здравни инспекции, да се направят в училище и съответно училището да може да продължи работата“, е обяснява проф. Денков.

Министърът отбеляза, че е в постоянна връзка със здравния министър д-р Стойчо Кацаров, но решенията, които се взимат, не са политически. „Ние доста си контактуваме с министъра на здравеопазването, но той има много проблеми. Понякога не успяваме достатъчно бързо да обменим информация“, казва министър Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top