fbpx
Начало » България » Работилница за мартеници правят в музея в Търговище

Работилница за мартеници правят в музея в Търговище

  • bobi
  • 10 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Работилница за мартеници правят в музея в Търговище

Образователна работилница „Помпонче на времето“ събира ученици в Регионалния исторически музей в Търговище. Инициативата на културната институция е вече традиционна и тази година ще бъде в дните от 22 февруари до 1 март, съобщиха от ръководството й.

„Мартеничката е символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, символ на обич и доброжелателство. Вплетената в нея символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения. Уникалният български обичай заслужава да бъде показван и предаван“, казва музейният педагог Ралица Димова, цитирана от БТА.

Работилницата ще се проведе в Музейния образователен център. Организирани групи от ученици ще научат за богатата първомартенска обредност и ще усвоят основните техники за направа на мартеничката.

Участието ще е с предварително записване, поради доказания през годините интерес. Ще се работи всеки ден по изготвен график.
Организаторите уточняват, че всички материали за изработката на червено-белите символи са предоставени от музея, а входна такса е 2 лева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top