fbpx
Начало » България » Първият детски научен център у нас отвори врати

Първият детски научен център у нас отвори врати

  • bobi
  • 05 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Първият детски научен център у нас отвори врати

В Бургас вече си имат детски научен и енергиен център „ПланетУМ“ – първият по рода си в България. Той се намира в сградата на Морска гара и е място за малки и големи откриватели, жадни за знание. По забавен начин и в експериментална среда деца и родители ще откриват в него отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията.

Ако искате да се превърнете в истински водолаз, научен център „ПланетУМ“ е вашето място. С помощта на дълбоководен водолазен костюм можете да се гмурнете 900 метра под морското равнище. А чрез задвижване на специални витла можете да наблюдавате как се образуват водовъртежите в океаните по света.

Продължаваме разходката си в научния център и виждаме как се разпределя енергията в домакинството.

Слушането на музика също не изисква много усилие.

В научния център е представен и умален размер на хидроелектрически централи, които използват силата на вълните. Те се строят в близост до океани, където има постоянен поток на вълни. Вълните задвижват определени системи, които генерират електричество. Нагледно можем да видим и какво има зад контакта-кабел, който минава през стените до разпределителна кутия, стигаме до трафопостовете, които ни отвеждат до електроцентрала.

А знаете ли, че облаците се образуват в съчетание от няколко фактора – вятър, промяна в температурата и налягане. Тук в научния център има и такава инсталация.

А специални формички, наподобяващи летящи чинии, показват процеса, наречен „аеродинамика.“. Освен това с помощта на микроскоп можем да видим отблизо и примери за симбиоза. А на специална стена са представени всички учени, които черпят опит от природата.

„Японски учени имитират хобота на един комар и на негов принцип създават игла, която е толкова ефективна, че не се усеща, когато пробива кожата“, обяснява д-р Иван Теленчев.

Голямото човешко пътешествие във времето е представено в три експозиционни зони – „Иновации“, „Енергия“ и „Откривателство“, в които инженерните и природни науки стават по-привлекателни и разбираеми.

„Нашата цел и желанието ни е да провокираме интереса и на малки, и на големи към науката. По различен начин те да си обяснят фактите, които разбират в училище, да видят нагледно и да се забавляват естествено“, разказва управителят Ивелина Мишева.

И още затова как се променил животът ни през последните векове? Добре дошли в Научен център „ПланетУМ“, където можете откриете отговорите на всичките си въпроси, свързани с инженерните и природни науки.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top