fbpx
Начало » Бакалавър » Първите 9 психолози в България с EuroPsy сертификат са факт

Първите 9 психолози в България с EuroPsy сертификат са факт

  • bobi
  • 04 ное. 2022
  •  Коментарите са изключени за Първите 9 психолози в България с EuroPsy сертификат са факт

На днешния 4 ноември от 16:30 часа в Аулата на СУ тържествено ще бъдат връчени EuroPsy сертификати на първите девет психолози в България, удостоени с европейски признание на тяхното образование и квалификация по психология. Също така ще се отбележат и 50 години на специалност Психология в Софийския университет.

EuroPsy е Европейска система за сертифициране на психолози, създадена от Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA). EuroPsy предоставя единен стандарт за професионална компетентност и етично поведение, приет от Националните асоциации на психолозите от 38 държави (включително всички страни от ЕС), които са членове на EFPA.

“Връчваме тази награда на Дружеството на психолозите за най-добър принос за развитие на психологическата практика у нас по две причини. От една страна, годишнината от създаването на специалността, това е през 1982 г. От друга страна, затова, че е подготвила тези девет специалиста да бъдат признати от Европейската федерация на психологическите асоциации за равноправни членове на психологическата общност в Европа“, казва в ефира на “Нашият ден“ проф. Сава Джонев, председател на Дружеството на психолозите в България и допълва:

“На 15 ноември получихме своето номиниране и оттам нататък се борим и работим с хората, които вече са натрупали този опит, защото без да са подготвени, че това някога ще бъде оценено, те са работили по шест, по седем години над своята квалификация и сега е едно прекрасно съвпадение тяхната квалификация да бъде оценена на европейски ниво и да им позволи тази европейска мобилност. 26 държави стоят зад тази диплома“.

“Специалността се развива паралелно с дружеството на психолозите, което е основано през 1973 г. и работи ръка за ръка с тази общност. То получава информация от съсловието, изпраща я в академични среди и те регулират своите програми и достигаме до настоящото ниво.

Дружеството на психолозите има стратегия и в нея влизат всички специалности в България, тя се преподава в седем университета у нас. Ние помагаме, за да може те да достигнат стандартите на EuroPsy. Ще имаме цяла гвардия от готови и добре работещи психолози.

Имаме и друга задача и това е да направим нашата професия регламентирана. Регламентацията изисква закон. Проектозаконът е готов, той е внасян един път в Народното събрание, но поради неговото разпадане процедурата не беше довършена“.

“Сега чакаме новото Народно събрание да регулира своите вътрешни проблеми и отново да го внесем. Това е един изключителен закон, който ще осигури високите стандарти в обслужването на обществото“, посочва още той в интервю за БНР и допълва:

“Този законопроект ще обедини професионалната дейност на всички психолози и ще регулира стандарта, високото равнище на представянето на техните услуги.

В изследване на организационната култура на съсловието на психолозите, което направихме съвсем наскоро се оказа ,че само 22% от анкетираните считат, че дружеството е търсено за експертни мнения и хората и институциите се съобразяват с тях. Това е много ниско равнище и ние искаме да преодолеем този световен глад за психология, защото и в световната общност проблемите са много големи, лидерите не взимат правилните решения на събитията, нито представляват пример за подражание в политиката. Този глад за инструменти може да бъде попълнен от психологическата наука“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top