fbpx
Начало » България » Първа годишна среща на младите български математици, работещи по целия свят

Първа годишна среща на младите български математици, работещи по целия свят

  • bobi
  • 20 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Първа годишна среща на младите български математици, работещи по целия свят
„България има много добре отработена система за откриване на математическите таланти и тази система работи добре от години“, каза пред БНР проф. Олег Мушкаров, директор на Международния център по математически науки към БАН за първата годишна среща на младите български математици, работещи по целия свят. Срещата е в навечерието на 24 май. Виртуалната кръгла маса е на тема: „Възможности за професионална реализация на млади български математици в Българската академия на науките и водещи български университети“.
В събитието ще вземат участие изявени млади български математици, работещи в престижни академични институции у нас и по света. Някои от тях са били състезатели в националните отбори на България за участие в Международната олимпиада по математика и са бивши възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика.

„Чрез обучението по математика нашите ученици се развиват много добре като специалисти в областта на икономиката и банковото дело, защото там се търсят много математици и физици. Много от нашите студенти намериха място в първокласни западни университети, но и тук в България. Приложението на математиката е мерило за развитието на едно общество“, посочи още проф. Мушкаров.

Организаторите на „Първата годишна среща на младите български математици“ са си поставили за цел да обогатят отношенията между младите математици, работещи в България, и българската математическа диаспора, а също и да подпомогнат професионалното развитие на младите български учени като им представят нови възможности, предлагани от националните и европейските научни програми.

„Международният център по математически науки към БАН организира с голямо желание срещата, то ще бъде онлайн, но министърът на образованието ще ни поздрави и ще го открие, заедно с академик Ревалски, председател на БАН“, каза още проф. Олег Мушкаров.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top