fbpx
Начало » България » Първата образователна „ескейп стая“ насочва вниманието към климатичните промени

Първата образователна „ескейп стая“ насочва вниманието към климатичните промени

  • bobi
  • 12 дек. 2023
  •  Коментарите са изключени за Първата образователна „ескейп стая“ насочва вниманието към климатичните промени

„Откриха забравената лаборатория на д-р Ирма Желязкова, поместена в подземията на Националния природонаучен музей при БАН. Д-р Ирма Желязкова изчезва безследно през 1980 г. в Тихия океан по време на проучванията си. Фокус на изследванията й са били изчезващите, вследствие от промяна в климата, видове“.

Това е само началото на историята, която ни въвежда в първата образователна „ескейп стая“, създадена в партньорство между Българска фондация „Биоразнообразие“ и Националния природонаучен музей при БАН.

Aсистент Ния Тошкова от музея разказа пред БНР, че в играта влиза отбор от между 2 и 5 човека. Те имат обща мисия и в рамките на 70 минути трябва да се справят с всички пъзели и задачи, за да избягат от „стаята“.

„През цялото време те слушат аудио дневника на този изкуствен образ на учен, защото такъв учен не е съществувал – това е образът на д-р Ирма Желязкова – това е събирателен образ на много учени и изследователи, които са се занимавали и се занимават с климатичните промени и как това се отразява на биоразнообразието. Много различни елементи сме включили. Комбинацията от много различни проблеми правят всеки един от тях по-голям. Проблемите са трудни за представяне в игрови и забавен елемент, но има неща, които реално можем да постигнем“.

По думите на Ния Тошкова в „ескейп стаята“ могат да се включват и деца.

Някои загадки интуитивно дори са по-лесни за деца, отколкото за възрастни, подчерта тя.

През цялото време играта се наблюдава от специалист, който при нужда помага и насочва играчите, каза още Тошкова. Според нея образователният елемент в играта не е натрапчив.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top