fbpx
Начало » България » Пуснаха 2,9 млн. за шкафчета, за да олекнат раниците на 200 000 деца

Пуснаха 2,9 млн. за шкафчета, за да олекнат раниците на 200 000 деца

  • bobi
  • 21 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Пуснаха 2,9 млн. за шкафчета, за да олекнат раниците на 200 000 деца

Училищата вече може да кандидатстват за съфинансиране от просветното министерство

Държавните и общинските училища, в които се обучават ученици от 1-и до 7-и клас, вече може да кандидатстват за съфинансиране от Министерството на образованието и науката за купуване на ученически шкафчета. Предвидените средства са 2,9 млн. лв. по модул “Осигуряване на ученически шкафчета” към националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”.

Купуването на шкафчета е една от мерките, които МОН предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е децата да съхраняват в тях учебници, комплекти, помагала и други материали, които им трябват за занятията през седмицата, екипи за физическо възпитание и лични вещи, вместо да ги разнасят всеки ден.

Очаква се със средствата от националната програма да се закупят шкафчета за около 200 хил. ученици.

Формулярът за кандидатстване се подава на хартиен носител в МОН или по електронен път на адрес: https://np2018.mon.bg/. Училищните ръководства трябва да посочат броя на шкафчетата, които искат да купят, цена за един брой и желаната сума за съфинансиране от МОН. Срокът за кандидатстване е до 5 юни включително.

Класирането ще се извърши от експерти на дирекция “Учебници и училищна документация” до 7 дни след приключване на срока за кандидатстване. То ще е въз основа на най-ниска сума за 1 шкафче, поискана от училището като съфинансиране. Списъкът с класираните училища ще бъде публикуван на сайта на министерството.

Репортерска проверка на “24 часа” в края на март показа, че раниците на 5-класниците тежат между 5 и 6 килограма. Мерките за олекотяване на ученическите чанти предвиждат още безвъзмездно ползване на електронно четими учебници на съответните печатни издания за учениците от 1-и до 7-и клас. PDF-ите вече са качени на сайта на МОН.

Източник: www.24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top