fbpx
Начало » Бакалавър » Проф. Стоян Дечев: Да работим за престижа на университетските преподаватели

Проф. Стоян Дечев: Да работим за престижа на университетските преподаватели

  • bobi
  • 22 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Проф. Стоян Дечев: Да работим за престижа на университетските преподаватели

В Царските салони на Военна академия „Г.С. Раковски“ се състоя редовно заседание на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Любезен домакин на това събрание беше ген.-майор д-р Груди Ангелов – Началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. На заседанието присъстваха Министърът на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, Зам.-министрите – г-н Петър Николов и г-жа Таня Михайлова. Реалният управленски екип на Министерството на образованието и науката беше представен и в лицето на трима директори на дирекции в Министерството, както и неговия главен юрисконсулт. Освен това, събитието уважиха Зам.-министърът  на отбраната Генерал-лейтенант (о.р.) д-р Атанас Запрянов, както и съветникът на Министър-председателя на Република България и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет г-н Георги Кръстев.

Преди провеждането на заседанието по предварително зададения дневен ред, Председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев официално представи на колегията новия ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проф. д.н. Ирена Петева. Тя беше посрещната изключително радушно от всички колеги и гости на събранието, които пожелаха успех на младата професорка.

В продължението на срещата проф. Тотев покани на официалната трибуна бившия ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев, който към момента е Председател на Общото събрание на УниБИТ и Директор на Института по информация и сигурност. В словото, което произнесе проф. Тотев пред аудиторията, изтъкна заслугите на проф. Денчев за създаването през 2010 г. на най-новия български университет, като не пропусна да спомене, че той е естественото продължение на един от най-значимите феномени в българското образование – Държавния библиотекарски институт.

Проф. Тотев изтъкна дейността и заслугите на проф. Денчев, в качеството му на един от най-видните общественици в страната и приносът му по линия на опазването и съхраняването на българското материално и нематериално културно наследство като Председател на Съюза на народните читалища в цели два последователни мандата, и в продължението сега като негов Почетен председател.

Както е известно, мисията на проф. Денчев за издигане престижа на българската наука, образование и култура е голяма и се допълва от членството му в редица чуждестранни научни и образователни академии. Той е носител на много международни отличия за наука и образование, гост-професор в Калифорнийския университет в Бъркли и дългогодишен член на настоятелството на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София.

Проф. Денчев, благодари за признанието като изтъкна ролята на ректорските ръководства, които заедно и в симбиоза с успешния министър Красимир Вълчев, постигнаха завидни резултати в развитието на българското висше образование. Това отчетливо се забелязва в настоящия мандат на министър Вълчев и неговите колеги.

Проф. Денчев бърна внимание на аудиторията, че не само той лично, но и ректорите на висшите училища в България подкрепят усилията на правителството за издигане ролята на българските учители в структурата на съвременното българско обществото, като подчерта, че следващата задача на правителството и респективно на Министерството на образованието и науката, която не търпи отлагане, е да бъде обърнато внимание и на престижа и ролята на университетските преподаватели, които ежедневно допринасят за издигането на авторитета и просперитета на  нашата Родина.

Източник: https://novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top