fbpx
Начало » България » Проф. Минко Балкански е „Будител на годината“ 2018

Проф. Минко Балкански е „Будител на годината“ 2018

  • bobi
  • 02 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Проф. Минко Балкански е „Будител на годината“ 2018

Световнозвестният физик проф. Минко Балкански е „Будител на годината 2018“. Това съобщи в ефира на БНТ тази сутрин проф. Огнян Герджиков: “Журито беше единодушно в избора си“, съобщи бившият председател на Народното събрание и служебен премиер на България.

По скайп връзка в тв ефира на обществената телевизия 91-годишният учен, който е френски гражданин, заяви: „Вълнувам се! За мен признанието е важно. Но по-важно е младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света“.

Минко Балкански е основател на „Национален институт за образование“. Фондацията му „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти.

За отличията „Будител“ тази година се състезаваха 11 проекта на родолюбиви българи, живеещи у нас и в чужбина. Кампанията се проведе за пети пореден път, като програма „Христо Ботев“ на БНР т. г. се включи като инициатор на официалната церемония.

Жури в състав д-р Милен Врабевски, проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Снежана Йовева-Димитрова, Елеонора Гаджева, Кирил Калев и Ива Дойчинова гласува и избра фаворитите за 2018 г.

Тази година има и специална номинация на екипа на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“ на БНР „Нашият ден“, която е за Крис Захариев.

Захариев е най-младият номиниран. Едва 19-годишен, той осъществява проекта „Да се изгубиш нарочно“, в който заедно със свои приятели показва красотите на най-затънтените кътчета в България и незабравими човешки истории за добрината на хората, живеещи на село. Пътуването е разказано в уебсериал.

Голяма част от проектите са осъществени от млади хора със средна възраст 25-26 години. Това са „Златната ябълка“ на Студио „Змей“, „Българите, забравените постижения“.

Мартин Граховски (на 24 години), израснал основно в Канада и САЩ, е автор на поредицата „3 минути България“.

Сред будителите се откроява и оперната прима Ина Кънчева, която живее в Австрия, но нейната фондация „Културни перспективи“ проправя пътя към авангарда на млади български творци. Тази година Ина влезе сред будителите с проекта си за национална стипендия „С усилия към звездите“.

Откроява се и грижата на зрялото поколение от нашите будители към децата и тийнейджърите. Актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков са посветили живота си на обучението на деца от най-уязвимите социални слоеве със своето училище по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“.

Писателят и издател Захари Карабашлиев пък вярва, че в училищата на родната му Варна ще влизат разказвачите на истории. Защото литературата не е задължителен материал, а вдъхновението да споделяш с най-видните български и чужди писатели, журналисти, спортисти, изпълнители.

Михаил Стефанов попада в престижната класация с проекта си за най-важните умения в живота „Мини машини“.

Две номинации се открояваха тази година заради нетипичните сфери на влияние. Биляна Савова, артдиректор на популярно списание, успява да промени представите за множествената склероза като заболяване и преодоляването ѝ. Тя споделя своя опит със стотици хора чрез фондация „Мога сам“.

Мартин Ганев пък е първият работодател, който влиза в номинациите заради всеотдайната си работа в с. Борима, непрекъснатото увеличаване на работните места и биоземеделието, което развива в с. Поляна.

Голямата награда „Будител на годината 2018“ е пластика на скулптора Александър Пройнов, наречена „АЗБУКИ“.

Пройнов има десетки самостоятелни изложби у нас и в Европа, изработил е над 2000 малки пластики. Автор е на символа „Зевс и Европа“, негова е бронзовата пластика „Св. Йоан Кръстител“, която Цецка Цачева връчи през 2010 г. на папа Бенедикт ХVI.

Водещи на церемонията по връчване на наградите тази вечер в столичната резиденция „Тера“ са заместник главният редактор в програма „Христо Ботев“ Ива Дойчинова и водещият на БНТ Андрей Захариев.

Кампанията за връчване на наградата е на програма „Христо Ботев“ на БНР. Престижните отличия ще бъдат раздадени на церемония тази вечер. БНТ ще я излъчи на 4 ноември от 13.00 ч.

Източник: http://bnr.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top