fbpx
Начало » Бакалавър » Проф. д-р Миглена Темелкова е новият председател на Съвета на ректорите

Проф. д-р Миглена Темелкова е новият председател на Съвета на ректорите

  • bobi
  • 14 мар. 2024
  •  Коментарите са изключени за Проф. д-р Миглена Темелкова е новият председател на Съвета на ректорите

Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова бе избрана днес за председател на Съвета на ректорите. Тя поема поста от досегашния председател акад. Лъчезар Трайков. Проф. Темелкова спечели надпреварата с 27 гласа, като се съревноваваше на балотаж с ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, който получи 19 гласа, съобщиха от съвета.

На проведеното днес Общо отчетно-изборно събрание на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България присъстваха 49 ректори, при необходим кворум от 25. Акад. Трайков представи своя отчет за дейността на Управителния съвет на сдружението за изминалия мандат и бе изпратен с аплодисменти и благодарности за свършената работа от своите колеги.

“Смятам, че заедно можем да работим в режим на диалог и че ще намерим общ път всички заедно. Днес стават 25 години откакто последно жена е била председател на Сдружението, а именно чл.-кор. проф. дсн. Йорданка Кузманова, тогавашен ректор на Аграрния университет. Благодаря Ви, че ми се доверихте. Благодаря Ви от сърце!“, каза проф. Темелкова след обявяването на резултатите.

Кандидатите за председател на Съвета на ректорите бяха проф. Темелкова, проф. Димитров и ректора на Тракийския университет проф. Добри Ярков. В своята мандатна програма проф. Темелкова заложи на утвърждаването на Съвета като уникална и авторитетна обществена институция, която участва пълноправно и равностойно, активно и релевантно във формирането и реализирането на държавната политика в областта на висшето образование и науката.

За членове на Управителния съвет бяха избрани проф. Георги Вълчев – ректор на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, проф. Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет – Варна, ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков, ректорът на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димитър Димитров, проф. Добромир Димитров – ректор на Медицински университет – Плевен и ректорът на Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София проф. Сава Димитров.

За да поздрави новия председател, в края на събранието към ректорите се присъедини и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top