fbpx
Начало » България » Проф. Денков разкри кога ще се върнат децата в клас

Проф. Денков разкри кога ще се върнат децата в клас

  • bobi
  • 28 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Проф. Денков разкри кога ще се върнат децата в клас
Denkov

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично.  

„Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември, ако няма пълен локдаун“, заяви министърът да образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Денков увери родителите, че те ще имат достатъчно време да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище. И обясни защо в момента не тече информационна кампания:

„Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат“, посочи просветният министър.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост – София и Пловдив. „Зеленият сертификат“ ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

„Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите“, подчерта акад. Денков.

По думите му, от МОН обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

„Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим“, категоричен бе акад. Денков.

Министерството на образованието ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата.

„Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът“, обясни образователният министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ след европейска регулация. Този тип тестове се използват в много среди, от там нататък е избор на родителите. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места“, добави той.

Акад. Денков призова учителите да се ваксинират: „Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания COVID-19 протича тежко“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top