fbpx
Начало » Бакалавър » Проф. Анастас Герджиков: Не можем да говорим за пропуски в обучението на студентите онлайн

Проф. Анастас Герджиков: Не можем да говорим за пропуски в обучението на студентите онлайн

  • bobi
  • 20 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Проф. Анастас Герджиков: Не можем да говорим за пропуски в обучението на студентите онлайн
условия прием 2022

„Не очаквам всички студенти да се завърнат в залите след заповедта на служебния министър на здравеопазването за прекратяване на дистанционното обучение във висшите учебни заведения от 19 май. Защото проблемът беше решен преди няколко седмици, когато бившия министър на здравеопазването разреши да започнат присъствени занятия за практическите занимания, което беше важно за приложните науки и медицината“, каза пред БНР ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

„Ние искахме да се върнат и останалите студенти, там където е възможно, но това е възможно на много малко места, защото студентите от провинцията посочиха, че не могат толкова бързо да си намерят квартири, част от висшистите бяха освободили и общежитията си“, допълни в „Преди всички“ проф. Герджиков.

След изминалата година на дистанционно обучение от СУ са направили проучване за пропуските и затова са направили обучение на преподаватели, които са имали затруднения като техника и по-широк достъп до интернет.

„За пропуски не можем да говорим в обучението на студентите онлайн, затрудненията бяха там където има практически занимания като лабораторни упражнения и семинари. Нямаше пропуски и при първокурсниците, защото те един месец бяха присъствено в началото на учебната година“, заяви още ректорът на Софийския университет.

Проф. Герджиков съобщи, че в СУ ще има присъствени изпити по две – три дисциплини, но в по-голямата си част изпитите ще бъдат заместени от държавните зрелостни изпити – матурите.

„Аз много държа и предлагам това от 20 години –  ДЗИ да заместват кандидатстудентските изпити, това е бъдещето, затова променихме ред закони матурите да бъдат оформени като модел по образеца на университетските изпити“, посочи проф. Герджиков.

По думите му незаети места във висшите училища винаги има, като причината е демографският срив, а и заради това, че университетите искаха все повече места, но последните пет години това не е така, защото МОН не одобряваше автоматично всички места, които университетите са поискали, поясни ректорът на СУ.

„Обикновено в СУ приемаме около 4 хиляди студенти, но кандидатите ни са в пъти повече за едно място“, заяви проф. Герджиков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top