fbpx
Начало » България » Протест на родители заради недостига на места в общинските ясли и детски градини.

Протест на родители заради недостига на места в общинските ясли и детски градини.

  • bobi
  • 02 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Протест на родители заради недостига на места в общинските ясли и детски градини.

Нов протест ще има утре в София заради недостига на места в общинските ясли и детски градини. Пред Министерския съвет ще се съберат родители на неприети деца, които са категорично в искането си и държавата да вземе отношение.

Миналата седмица приключи и четвъртото класиране, при което се набива на очи цифрата 10 132 – това са децата, които ще останат извън системата. И въпреки че има други междинни класирания, проблемът остава трайно без решение.

Освен с искане за ваучери за неприетите деца, които трябва да посещават частни заведения, чиято такса е в пъти по-голяма от общинската, родители настояват и за ударно строителство. Продължават и спорните промени на критериите, което допълнително обърква тези, чиито малчугани не са приети и онези, които тепърва ще кандидатстват. Пример е критерият уседналост, за който има спорни нагласи от страна на родителите. Такъв критерий има по принцип при кандидатстването за първи клас.

А основното „против“ е насочено към този, при който деца с равен брой точки участват в жребий, а системата избира на случаен принцип някой от кандидатите.

Ива Йосифова-Такева, една от инициаторките на протестите, коментира, че „чопът на Столичната община коварно решава съдби на цели семейства, отпращайки тези „без късмет“ в пълна безизходица“.

„Основната грешка на общината е в идеята, че при ограничен брой места е подходящо услугата „ясла/градина“ да се разиграва на жребий. 99% от децата в града по първо желание стигат минимум до така наречената „гранична група“, от която се „изтеглят“ произволни числа. Единствено този „чоп“ определя дали детето ще бъде прието или не – и косвено същият „чоп“ определя живота на това дете и семейството му за години напред. Защото сравнението между бюджета на семейство с прието и неприето дете е с над 40 000лв. в плюс за приетото, за период от 5-6 години. Жребият не е средство за разпределяне на публични средства, каквито са средствата за издръжка на дете в детско заведение„, коментира Ива пред Novini.bg

Тя знае, че още през 90-те, когато са разпродадени терените, се е зародил проблемът. А през 2005-2006 г. вече е било ясно на всички, че проблемът ще се задълбочи, след като и към София идват да живеят много млади семейства. Има обаче критики защо няма истинско строителство.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top