fbpx
Начало » България » Просветният минисър разкри дали се обсъжда удължаване на учебната година

Просветният минисър разкри дали се обсъжда удължаване на учебната година

  • bobi
  • 20 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Просветният минисър разкри дали се обсъжда удължаване на учебната година

Министърът на образованието акад. Николай Денков поиска междусрочната ваканция да бъде една седмица, а новата учебна година да започне около 5 септември.

,,Ще предложим ваканцията да бъде цялата седмица след завършване на първия срок – от 29 януари до 6 февруари. Отдавна сме се отказали да удовлетворим желанията на всички, защото е невъзможно. Имаше много напрежение заради разделението на учениците вкъщи и в клас. Натрупа се и умора, в София има доста голям брой разболели се и карантинирани учители. Наближаваме върха на вълната, добре е да дадем малко почивка на системата. Не обсъждаме удължаване на учебната година“, заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Просветният министър увери, че до края на месеца има налични достатъчно тестове за учениците. Има възможност през февруари да се премине към двукратно тестване, но това ще стане ясно след първия търг за самите тестове.

Здравният министър Сербезова ме увери, че това са тестове с по-висока чувствителност – 95%. Дори и предишните тестове са добри за скрининг. От плюнчените тестове са, начинът на правене ще е много подобен, уточни министър Денков.

Несравнимо по-добра била комуникацията с новия здравен министър и като цяло между МОН и Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите му.

Между 8 и 10 пъти са разликите в страната по отношение на поставени под карантина учители и ученици. Най-високи нива има в Благоевград – 8,53% за учителите, а най-ниски са в Търговище – 1,08%. За учениците най-високи са нивата в Бургас – близо 5%, а най-ниски са отново в Търговище – 0,55%.

Директорите са тези, които решават за локалния подход. На ден получаваме стотици заявки за карантиниране на паралелки. Реагираме в същия ден. В гимназиалния етап имаме напълно ваксинирани 8,3% и 7% преболедували. В София са повече, в други области са по-малко. 48,2% от учителите са ваксинирани, също и 38,2% от непедагогическия персонал, обяви акад. Денков.

По думите му в момента у нас липсва система за контрол на квалификацията на учителите. Това е едно от първите неща, които министърът и екипът му искат да променят.

,,Поставили сме си като приоритет създаването на система, която да измерва качеството. Базира се на един основен стълб и няколко допълнителни. Основният е системата за измерване на добавената стойност – да можем да оценим в дадено училище и по даден предмет доколко децата са успели да напреднат в зависимост от това, което прави училището“, обясни министърът.

За професионалните гимназии допълнителна мярка за качество би могла да бъде как се реализират завършилите ученици. Трябва да имаме количествени резултати, които да превърнем във формули, отчитащи какво е финансирането на училищата за качество, отбеляза той.

,,Много внимателно ще бъде обсъден въпросът с мандатността на училищните директори, но преобладава мнението, че тя трябва да бъде въведена“, съобщи още образователният министър.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top