fbpx
Начало » България » Просветният министър с първи коментар за връщането на учениците в класните стаи

Просветният министър с първи коментар за връщането на учениците в класните стаи

  • bobi
  • 17 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Просветният министър с първи коментар за връщането на учениците в класните стаи

Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. През следващите три месеца МОН ще има за свои приоритети и подготовката на следващата учебна година. Това обяви на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков

,,Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството“, обясни Денков.

Той посочи като трети приоритет завършването на картата на висшето образование в България.

Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал съществен напредък, но това, което липсва, е аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво предстои да се направи в областта на висшето образование, за да можем да намалим и елиминираме някои проблеми, които са натрупани в областта, посочи служебният образователен министър.

Четвъртият приоритет е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и програмите, свързани с образование, обучение и научни изследвания.

По тези четири приоритета МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа: завършване на учебната година и подготовката на следващата.

Тя е известен специалист. Един от водещите в България учители, директор на училище, свързан с въвеждането на иновативни практики. По отношение на анализа на проблемите в училищното образование ще работим с Евгения Пеева, която също има многогодишен опит в тази област. Тя е ръководила и редица проекти, финансирани от ЕК и проекти в партньорство с МОН. В това отношение заедно със зам.-министър Гайдарова ще се допълват, за да имаме пълната експертиза, необходима за подготовката за следващата година. По отношение на висшето образование заместник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със завършване на картата на висшето образование. Тя е била заместник-ректор осем години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални проекти. Тя има много богат опит и в тази област. По отношение на научната дейност заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на главен секретар на БАН по отношение на научната дейност, представи екипа си Денков.

Той подчерта, че всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Международната дейност ще бъде кооридинирана от Евгения Пеева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top