fbpx
Начало » България » Просветният министър разкри истината за дипломата на главния прокурор

Просветният министър разкри истината за дипломата на главния прокурор

  • bobi
  • 13 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Просветният министър разкри истината за дипломата на главния прокурор

Цялата истина за дипломата на Иван Гешев разкри просветният министър проф. Николай Денков и обяви, че всичко в нея е наред. Нещо повече, главният прокурор Иван Гешев е завършил Института „Георги Димитров“, но е изучавал в пълен обем дисциплините на юристите от СУ „Св. Климент Охридски“.

Това гласи писмен отговор на проф. Денков до депутата от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ адв. Николай Хаджигенов, който през последните месеци усилено пита служебните министри дали дипломата на Гешев е годна, има ли той правоспособност и може ли да бъде обвинител № 1. Преди седмица в отговор на тези въпроси и правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, няма никакви проблеми с дипломата на главния прокурор. Той е издържал теоретико-практичния си изпит за придобиване на юридическа правоспособност и е завършил право с петица.

Според поискана информация от Академията на МВР в София Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт „Георги Димитров“ при МВР. Бил е във факултета по „Държавна сигурност“ и е изучавал специалността „Защита на сигурността на Народна Република България“.

През 1991 г. обаче факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета „Национална полиция“. Там е завършил образованието си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“, с придобита гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“, съобщава още министър Денков, цитиран от в-к „Стандарт“.

Той уточнява, че във факултета „Държавна сигурност“ студентите са учили пълен обем от всички дисциплини, които са преподавани в Юридическия факултет на Софийския университет със специалност „Право“. Според действащото тогава законодателство, институтът „Георги Димитров“ не е висше училище, но може да провежда обучение и да издава дипломи за висше образование, отбелязва още Денков.

В края на обучението си през 1994 г. Гешев полага три юридически изпита: Наказателно право и наказателен процес; Гражданско право и граждански процес; Специални дисциплини.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top