fbpx
Начало » България » Просветният министър разкритикува Столична община за детските градини

Просветният министър разкритикува Столична община за детските градини

  • bobi
  • 28 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Просветният министър разкритикува Столична община за детските градини

Столична община абдикира от свое основно задължение – да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Повод е искането на заместник-кмета на Столична община Мирослав Боршош Министерството на образованието и науката (МОН) „от днес“ да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните. Министър Денков призова Общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца – на 5 март т.г. Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно обществено обсъждане на проекта за наредба.

В този срок Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две – частично. Никое от тях не засяга съществени промени в предложения документ.

Месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи. Идеи за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини и за увеличение на сумата могат да се обсъждат само при наличие на редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top