fbpx
Начало » България » Промени в Закона за училищното и предучилищно образование влизат в парламента

Промени в Закона за училищното и предучилищно образование влизат в парламента

  • bobi
  • 17 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Промени в Закона за училищното и предучилищно образование влизат в парламента
Denkov

Промените в Закона за училищното и предучилищно образование, с които се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност в детски градини и училища, влиза на първо четене в ресорната комисия на Народното събрание. Целта на измененията, внесени от Министерски съвет, е системата на средното образование да се деполитизира със закон.

От просветното министерство посочват, че законодателните промени са продиктувани от множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително и в качеството им на кандидати в листи на партии и коалиции.

Констатират се обезпокоителни процеси с видими зависимости.

Вносителите отбелязват, че с предлаганите промени се цели да се осигури независимост в средното образование и пълна забрана на политическа агитация в системата на предучилищното и училищно образование. Стремежът е да се създаде ефикасно и прозрачно управление в интерес на децата – без зависимости при функциониране, управление, назначения и контрол.

Такава законодателна инициатива беше обявена още в средата на миналата година, когато Николай Денков – като служебен образователен министър съобщи, че повече от 1/3 от регионалните образователни началници са ангажирани в предизборната кампания, като имало и сигнали за упражняване на политически натиск, отбелязва БНР.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top