fbpx
Начало » България » Продължава подаването на заявления за участие в класирането за прием в гимназиите

Продължава подаването на заявления за участие в класирането за прием в гимназиите

  • bobi
  • 06 юли 2023
  •  Коментарите са изключени за Продължава подаването на заявления за участие в класирането за прием в гимназиите

И днес, както и утре, продължава подаването на заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием по реда на Наредба 10 от 1 септември 2016 г. на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование. Това съобщават от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град на сайта си.

Подаването на заявление за участие в първия, третия и четвъртия етап на класирането е само по електронен път – на тази платформа в интернет. Това може да стане: без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва седми клас през профила на ученика в рамките на работния ден; със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО в София-град, в рамките на работния ден.

От РУО отбелязват, че за професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

„Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране“, поясняват от РУО в София-град.

Съгласно чл. 63, ал. 2 от Наредба 10 на министъра на образованието и науката за организацията на дейностите в училищното образование, учениците, които кандидатстват за профила „Физическо възпитание и спорт“, подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класиране по образец на училището; копие на свидетелство за завършено основно образование; копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебна бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри или на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство.

Паралелки с профила „Физическо възпитание и спорт“ има в 28-мо Средно училище „Алеко Константинов“ и в 132-ро Средно училище „Ваня Войнова“.

Подаването на заявленията за прием в гимназиите от осми клас започна на 5 юли и продължава до 7 юли.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top